TIFF 2021 skulle etter planen være fysisk festival, i kombinasjon med at et utvalg filmer var tilgjengelig digitalt. Da de nye nasjonale koronarestriksjonene ble iverksatt like over nyttår måtte den fysiske delen av TIFF nedskaleres til å kun inkludere utekinoen på Stortorget, og TIFF Digital ble utvidet fra 30 til 57 filmer og kortfilmprogrammer.
Festival i kinosalene eller ikke, TIFF-publikummet var klar for å se film! Mer enn 14.000 billetter har blitt solgt til TIFF Digital i løpet av festivalen. Og, til tross for temperaturer på under seks minusgrader de fleste dagene, har 2225 publikummere sett film på TIFFs utekino på Stortorget, med nordlyset flammende over lerretet.



Norske verdenspremierer
Tre norske filmer hadde sine verdenspremierer under TIFF 2021. Ninjababy, regissert av Yngvild Sve Flikke, hadde sin premiere som festivalens offisielle åpningsfilm mandag 18. januar. Filmen ble vist parallelt på TIFF Digital og på utekinoen på Stortorget, med regissør og flere fra cast og crew til stede. Itonje Søjmer Guttormsens spillefilmdebut Gritt hadde sin premiere på TIFF Digital tirsdag 19. januar. Den tredje filmen som møtte verden for første gang i Tromsø, var Guro Bruusgaards langfilmdebut HAN. Filmen hadde premiere samtidig på utekinoen, med regissøren til stede, og på TIFF Digital.
– Vi er veldig glade for å ha fått presentere tre verdenspremierer på nye norske spillefilmer av så høy kvalitet. Alle filmene laget av kvinnelige regissører, og alle tre kombinerer humor med alvor og stiller viktige spørsmål ved det moderne samfunnet i Norge, sier TIFFs festival- og programsjef Lisa Hoen.
I tillegg til spillefilmene hadde dokumentaren Nordlands Jeanne D’Arc, regissert av Fredrik Horn Akselsen, sin verdenspremiere på TIFF Digital, som del av Film fra Nord-programmet.
Internasjonale premierer
I tillegg til de norske verdenspremierene hadde tre filmer sin internasjonale premiere på TIFF 2021: russiske Scarecrow og There Is No God But Me, begge av regissør Dmitry Davydov, og Goodbye Soviet Union av estlandske Lauri Randla.
– Omstendighetene tatt i betraktning, med de rådende nasjonale restriksjonene, føler vi at vi har fått arrangere en skikkelig festival. Verdenspremierer, internasjonale premierer, bransjeprogram og digitale visninger i kombinasjon med utekinoen har skapt festivalstemning både på nettet, hjemme hos folk og i Tromsø sentrum, sier Lisa Hoen.


Film fra Nord
Festivalens største sideprogram, Film fra Nord, inneholdt 36 kort-, dokumentar- og langfilmer fra Barentsregionen. Årets program hadde filmer fra det nordlige Norge, Sverige, Finland, Russland, Canada, Island og Danmark/Grønland. Alle filmene ble vist på TIFF Digital. 20 av filmene hadde sin verdenspremiere på TIFF, mens 15 hadde sin norske premiere på festivalen.


Priser
Den offisielle avslutningsseremonier for TIFF 2021 foregikk på Verdensteatret lørdag kveld, og ble samtidig strømmet på Facebook og på tiff.no. Dokumentaren The Truffle Hunters, regissert av Michael Dweck og Gregory Kershav, ble den store vinneren og innkasserte både den internasjonale kritikerprisen FIPRESCI og Auroraprisen, festivalens hovedpris.
Dmitry Davydovs Scarecrow mottok Faith in Film-prisen, mens Den norske fredsfilmprisen fikk til Det finnes ingen djevel av den iranske regissøren Mohammad Rasoulof. Tromsøplamen, til den beste filmen i film fra Nord-programmet, gitt til svenske EPA, regissert av Jakob Arevärn og Fredrik Oskarsson.
Publikumsprisen, Tromsø Audience Award, gikk til festivalens åpningsfilm Ninjababy
av Yngvild Sve Flikke.

Digitalt bransjeprogram
Tromsø internasjonale filmfestival er en viktig arena for filmbransje og publikum, også utenom filmvisninger. Åpningskonferansen er en sentral del av festivalen og ble i år presentert online fra studio i Tromsø. Flere av regissørene med premierer ble intervjuet i «Filmprat», som i år var omgjort til samtaler på nett. Her kunne du høre mer om filmene fra regissørene Yngvild Sve Flikke (Ninjababy), Itonje Søimer Guttormsen (Gritt), Guro Bruusgaard (HAN) og Charlene Favier (Slalom). I forbindelse med filmen American Dharma (Errol Morris), hadde vi også en lengre samtale med Thomas Seltzer om filmen og den politiske situasjonen i USA. NORTH Pitch – finansieringsforumet for nordlige dokumentarer ble også gjennomført online.