Høydepunkter fra TIFF 2021

Den 31. Tromsø internasjonale filmfestival var en feiring av filmen, enten du så den hjemme i stua eller ute under nordlyset i Tromsø.

Foto: Mats Gangvik

TIFF 2021 skulle etter planen være fysisk festival, i kombinasjon med at et utvalg filmer var tilgjengelig digitalt. Da de nye nasjonale koronarestriksjonene ble iverksatt like over nyttår måtte den fysiske delen av TIFF nedskaleres til å kun inkludere utekinoen på Stortorget, og TIFF Digital ble utvidet fra 30 til 57 filmer og kortfilmprogrammer.

Festival i kinosalene eller ikke, TIFF-publikummet var klar for å se film! Mer enn 14.000 billetter har blitt solgt til TIFF Digital i løpet av festivalen. Og, til tross for temperaturer på under seks minusgrader de fleste dagene, har 2225 publikummere sett film på TIFFs utekino på Stortorget, med nordlyset flammende over lerretet.

NINJABABY i Tromsø
Yngvild Sve Flikke og gjengen bak NINJABABY i Tromsø. Foto: Sebastian Wilches

HAN på utekinoen
Verdenspremiere på HAN på utekinoen. Foto: Jøran Lynum
Gritt
GRITT hadde verdenspremiere på TIFF Digital. Foto: MERFilm

Norske verdenspremierer

Tre norske filmer hadde sine verdenspremierer under TIFF 2021. Ninjababy, regissert av Yngvild Sve Flikke, hadde sin premiere som festivalens offisielle åpningsfilm mandag 18. januar. Filmen ble vist parallelt på TIFF Digital og på utekinoen på Stortorget, med regissør og flere fra cast og crew til stede. Itonje Søjmer Guttormsens spillefilmdebut Gritt hadde sin premiere på TIFF Digital tirsdag 19. januar. Den tredje filmen som møtte verden for første gang i Tromsø, var Guro Bruusgaards langfilmdebut HAN. Filmen hadde premiere samtidig på utekinoen, med regissøren til stede, og på TIFF Digital.

– Vi er veldig glade for å ha fått presentere tre verdenspremierer på nye norske spillefilmer av så høy kvalitet. Alle filmene laget av kvinnelige regissører, og alle tre kombinerer humor med alvor og stiller viktige spørsmål ved det moderne samfunnet i Norge, sier TIFFs festival- og programsjef Lisa Hoen.

I tillegg til spillefilmene hadde dokumentaren Nordlands Jeanne D’Arc, regissert av Fredrik Horn Akselsen, sin verdenspremiere på TIFF Digital, som del av Film fra Nord-programmet.

Internasjonale premierer

I tillegg til de norske verdenspremierene hadde tre filmer sin internasjonale premiere på TIFF 2021: russiske Scarecrow og There Is No God But Me, begge av regissør Dmitry Davydov, og Goodbye Soviet Union av estlandske Lauri Randla.

– Omstendighetene tatt i betraktning, med de rådende nasjonale restriksjonene, føler vi at vi har fått arrangere en skikkelig festival. Verdenspremierer, internasjonale premierer, bransjeprogram og digitale visninger i kombinasjon med utekinoen har skapt festivalstemning både på nettet, hjemme hos folk og i Tromsø sentrum, sier Lisa Hoen.

Scarecrow
SCARECROW av Dmitry Davidov hadde sin internasjonale premiere på TIFF.
Goodbye Soviet Union
GOODBYE SOVIET UNION av den estlandske regissøren Lauri Randla hadde sin internasjonale premiere på TIFF.

Film fra Nord

Festivalens største sideprogram, Film fra Nord, inneholdt 36 kort-, dokumentar- og langfilmer fra Barentsregionen. Årets program hadde filmer fra det nordlige Norge, Sverige, Finland, Russland, Canada, Island og Danmark/Grønland. Alle filmene ble vist på TIFF Digital. 20 av filmene hadde sin verdenspremiere på TIFF, mens 15 hadde sin norske premiere på festivalen.

JeanneD'Arc of the North CROP
NORDLANDS JEANNE D'ARC, regissert av Fredrik Horn Akselsen, hadde sin verdenspremiere på TIFF.
EPA
Svenske EPA, regissert av Jakob Arevärn og Fredrik Oskarsson vant Tromsøpalmen.

Priser

Den offisielle avslutningsseremonier for TIFF 2021 foregikk på Verdensteatret lørdag kveld, og ble samtidig strømmet på Facebook og på tiff.no. Dokumentaren The Truffle Hunters, regissert av Michael Dweck og Gregory Kershav, ble den store vinneren og innkasserte både den internasjonale kritikerprisen FIPRESCI og Auroraprisen, festivalens hovedpris.

Dmitry Davydovs Scarecrow mottok Faith in Film-prisen, mens Den norske fredsfilmprisen fikk til Det finnes ingen djevel av den iranske regissøren Mohammad Rasoulof. Tromsøplamen, til den beste filmen i film fra Nord-programmet, gitt til svenske EPA, regissert av Jakob Arevärn og Fredrik Oskarsson.

Publikumsprisen, Tromsø Audience Award, gikk til festivalens åpningsfilm Ninjababy av Yngvild Sve Flikke.

Closing ceremony
THE TRUFFLE HUNTERS vant både Auroraprisen og den internasjonale kritikerprisen FIPRESCI. Regissørene Michael Dweck og Gregory Kershaw deltok på avslutningsseremonien via nettet. Foto: Jamie M. Bivard

Digitalt bransjeprogram

Tromsø internasjonale filmfestival er en viktig arena for filmbransje og publikum, også utenom filmvisninger. Åpningskonferansen er en sentral del av festivalen og ble i år presentert online fra studio i Tromsø. Flere av regissørene med premierer ble intervjuet i «Filmprat», som i år var omgjort til samtaler på nett. Her kunne du høre mer om filmene fra regissørene Yngvild Sve Flikke (Ninjababy), Itonje Søimer Guttormsen (Gritt), Guro Bruusgaard (HAN) og Charlene Favier (Slalom). I forbindelse med filmen American Dharma (Errol Morris), hadde vi også en lengre samtale med Thomas Seltzer om filmen og den politiske situasjonen i USA. NORTH Pitch – finansieringsforumet for nordlige dokumentarer ble også gjennomført online.

Takk for i år! Vi ønsker velkommen tilbake til den
32. Tromsø internasjonale filmfestival, 17.-23. januar 2022.