Program 2024

Her finner du hele programmet for TIFF 2024!

Filmer A-Å

Sections

Kalender

Konkurranseprogram

Et utvalg ettertraktede, sterke og kunstnerisk utfordrende filmer konkurrerer om Aurora-prisen under Tromsø internasjonale filmfestival. Filmene er også nominert til den internasjonale kritikerprisen (FIPRESCI) og den internasjonale filmklubbprisen FICC. Alle filmene har norsk premiere under TIFF 2024.

Fokus Norge

TIFF har alltid vendt blikket utover mot resten av verden. I denne seksjonen fremhever vi to norske filmer vi ønsker gi særlig oppmerksomhet. Disse to dokumentarfilmene tegner sterke portretter av mennesker i vidt forskjellige livssituasjoner, og begge filmene passer inn i festivalens ambisjon om å åpne verden for publikum. Vi er stolte av at begge disse filmene har sin norske premiere hos oss.

Horisonter

Horisonter byr på en smak av de beste filmene fra festivalverdenen akkurat nå, og inkluderer kvalitetsfilmer på vei inn i norsk kinodistribusjon. Utvalget favner bredt i sjanger, stil og geografi – det eneste kriteriet er kvalitet. Programmet bygger på vår visjon: TIFF skal utfordre og utvikle mennesker gjennom filmene vi presenterer.

East Side Stories

Grensene mot øst er nærmere i nord. Gjennom skiftende tider og politiske klima har Tromsø internasjonale filmfestival vendt sin oppmerksomhet mot våre østlige naboland. Fra 2002 har vi i dette faste sideprogrammet presentert nye filmer fra tidligere sovjetrepublikker, inkludert Russland. I en kritisk tid synes vi det er viktigere enn noensinne å gi rom til stemmer som kan si noe verdifullt om landene og historien hos våre naboer i øst.

How to Have Sex

Kvinnelige regissører er på fremmarsj i den internasjonale filmverdenen, og vi ser en sterk økning i kvinneandelen på de største festivalene som Cannes, Berlin, Toronto etc. Med sin egen tilnærming lager mange av disse regissørene filmer om kvinnelig seksualitet – både i forhold til seksuell utfoldelse, grensesetting, dominans, underkastelse, kropp, begjær, skam og glede. Flere av regissørene i programmet baserer fortellingene på egne erfaringer. I filmhistorien sies det at mange filmer er laget med et mannlig blikk – har disse filmene et annet perspektiv?

Coen Brothers: Crime and Human Comedy

Ethan og Joel Coen representerer noe av det fineste i amerikansk filmkultur. Deres unike blanding av svart humor, originale karakterer og mesterlig fortellerteknikk har skapt ikoniske filmer som står fjellstøtt i filmhistorien.

Filmene vi har valgt ut i dette retrospektivet viser deres enestående evne til å blande sjangre og skape helt egne uttrykk. Komediene har ofte en mørk klangbunn, samtidig som du finner humor og ironi på uventede steder i de mer hardbarkede filmene. Man skal ikke ha vært lenge i Coen-brødrenes univers for man skjønner at dette skråblikket på verden også rommer en dyp humanisme.

Film fra Nord Langfilm

Film fra Nord Langfilm byr på det ypperste av ny film fra vårt eget utvidede nærområde, inkludert en bred representasjon av nordlig urfolksfilm. I dette programmet presenterer vi det beste innen spillefilm og helaftens dokumentarer fra Sápmi, nordlige deler av Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada, samt Alaska, Island og Grønland.

Film fra Nord

Film fra Nord byr på det ypperste fra vårt eget utvidede nærområde, inkludert en bred representasjon av nordlig urfolksfilm. I kortfilmprogrammene presenterer vi det beste innen kort fiksjonsfilm og dokumentar fra Sápmi, nordlige deler av Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada, samt Alaska, Island og Grønland. Tromsøpalmen gis til beste kort- eller dokumentarfilm (under 60 minutter) i konkurranse.

Kritikeruka

TIFF har gleden av å presentere fem internasjonale filmer valgt og introdusert av dyktige filmkritikere. Programmet er et samarbeid med Norsk filmkritikerlag, og filmene er valgt utelukkende ut fra kritikerens personlige preferanse. Kritikeruka inkluderer også fire norske kinofilmer fra fjoråret. Utvalget er gjort i samarbeid med filmnettstedet Montages.

Overdrive

Litt tøffere, litt sykere, litt mer absurd og litt høyere skvettefaktor. Som tittelen indikerer, består dette programmet av filmer som vil prøve å tvinge pulsen din litt mer opp i tempo. Fest setebeltet og heng med.

Special Screenings

På TIFF er alle visninger og filmer spesielle, men noen er mer spesielle enn andre. Disse forestillingene gir deg et bredt spekter av unike filmopplevelser, fra filmkonserter og singalong til visninger for alle på utekinoen på Vervet. De fleste av disse visningene går bare én gang i løpet av festivaluka, så det kan være lurt å begynne her når du skal legge opp årets festivalløype.

TIFF Ung

Velkommen til TIFF UNG, et eget filmprogram for ungdommer 15-19 år!
En gjeng ungdommer har brukt høsten på å velge ut fire filmer til årets TIFF UNG-program. Vi i Tromsø internasjonale filmfestival ønsker at det skal være lettere for ungdom å delta på festivalen. I samarbeid med Tvibit viser vi fire filmer. Ung Kulturrabatt er et tilbud til ungdom fra 13 til 19 år som gir rabatter og gratis inngang på ting som skjer i Tromsø!

Off Screen

Tromsø internasjonale filmfestival er mer enn bare film! Vi byr på spennende, faglige arrangementer utenfor kinosalen for filmbransje, presse og publikum. Her kan alle få muligheten til å møte regissører og skuespillere, og å få satt festivalfilmene inn i en større sammenheng.

Utekino

Tromsø internasjonale filmfestival er stolte av å tilby utendørs visninger til alle publikummere på Vervet. Dette er det kuleste lokalet i byen! Visningene finner sted hver morgen og ettermiddag hele festivaluka. Du kan oppleve filmer fra nord, musikkvideoer, ski-, snowboard- og surfefilmer, samt andre spennende filmer på årets utekino.

TIFF Digital

I år kan man se sju filmer fra festivalprogrammet digitalt. Også på nett vil hver forestilling ha et begrenset antall billetter, og alle visningene vil ha et fast starttidspunkt. Etter starttidspunktet kan filmen ses i løpet av 48 timer. Filmer kan kun sees i Norge. TIFF Digital FAQ

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival