UTVANDRERNE åpner TIFF 2022

Erik Poppes nyinnspilling av den episke historien basert på Vilhelm Mobergs roman er åpningsfilm på Tromsø internasjonale filmfestival 17. januar!

Publisert 16.11.2021 — John-Kristian Dalseth

Foto: SF Studios Norge

Mobergs roman «Utvandrerne» ble publisert i 1949 og historien engasjerer fortsatt og er på alle måter fortsatt meget aktuell over sytti år senere. Fortellingen følger Kristina og Karl Oskar som tar med sine små barn på en farefull reise fra Sverige over Atlanterhavet og videre inn i det ville Nord-Amerika. Utfordringene er enorme, og noen må ofres for at andre kan overleve. Gustaf Skarsgård og Lisa Carlehed spiller hovedrollene i filmen, som også har kjente navn som Tove Lo og Sofia Helin på rollelisten.

Lisa Hoen, festivalsjef i TIFF er veldig glad for å endelig kunne annonsere åpningsfilmen til kommende festival.

- «Utvandrerne» er en stor og historisk film, som fortsatt er aktuell i dag og det er interessant å se filmen fra et nytt perspektiv, da denne filmen fokuserer mer på det kvinnelige perspektivet i historien. Gjennom å følge historien til hovedkarakteren Kristina følger vi også historien til mange andre som har utvandret fra sine hjemland i senere tid, sier Hoen.

Manus til filmen er skrevet av Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen, som også skrev manus til Erik Poppes film «Utøya 22. juli» som kom i 2018. Manusforfatterne var til stede i Tromsø på TIFFs tradisjonelle kick-off på Verdensteatret tirsdag kveld, hvor åpningsfilmen ble annonsert. Etter å ha jobbet med Poppe tidligere var de ikke i tvil om at de ville videreutvikle samarbeidet på en ny film.

- Erik ønsket et kvinnelig perspektiv på en episk fortelling, det kunne vi bare ikke si nei til så vi slapp det vi holdt på med og gikk løs på det med ærefrykt. Det var først etterpå vi tok innover oss hvor skummelt det var å kaste seg over et svensk nasjonalepos som jo Mobergs bøker er, sier Bache-Wiig.

Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig
Manusforfatterne Siv Rajendram Eliassen (t.v.) og Anna Bache-Wiig var til stede på TIFFs kick-off tirsdag og presenterte filmen. Foto: Mats Gangvik

- Da forespørselen fra Erik kom var det med et premiss om at dette skulle være moren i familien, Kristinas historie. Det så vi på som en mulighet til å skrive en meget sterk og interessant kvinnerolle, som også er satt i en veldig viktig historie som vi deler med Sverige. Det er en historie som fortsatt kjennes brennaktuell og viktig i dag når mennesker forflytter seg over hele verden, og hvordan vi tar imot dem som søker seg et bedre hjem, sier Eliassen.

Regissør Erik Poppe er en av Norges mest anerkjente og kritikerroste filmskapere som siden sin spillefilmdebut «Schpaaa» i 1998 har laget flere prisvinnende filmer som har fått stor oppmerksomhet også utenfor landegrensene. Blant disse kan vi nevne «Hawaii, Oslo» (2004), «De usynlige» (2008) og «Kongens nei» (2016). Hans dokumentarfilm om Per Fugelli «Siste resept» var også åpningsfilm på TIFF i 2018.

Erik Poppe TIFF 2018
Regissør Erik Poppe på TIFF 2018. Foto: Mats Gangvik

- Erik Poppe er en av Norges dyktigste og mest uredde regissører, som ikke nøler med å ta på seg vanskelige oppgaver med filmene sine. Ettersom Jan Troells film fra 1971 er en ikonisk film, spesielt i Sverige har det helt sikkert vært krevende å lage en ny versjon av denne historien om utvandring til Amerika, som også er et viktig kapittel i norsk historie, sier Hoen.

«Utvandrerne» åpner den 32. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival mandag 17. januar. Filmen distribueres av SF Norge og har ordinær norgespremiere 28. januar.

Se teasertrailer for filmen:


Les også:

Akkreditering er åpnet