Unge stemmer forteller nye historier i et unikt arabisk sideprogram!

100 prosent ARABICA! Kan noe være 100 prosent?

Publisert 29.11.2022 — Sandra Aminda Indahl

Bilde fra NEZOUH av Soudade Kaadan (2022)

Hvert år presenterer TIFF faste og nye tematiske sideprogrammer under festivalen. «100 prosent ARABICA! Kan noe være 100 prosent?» er et nytt sideprogram av året som er kuratert av TIFF i samarbeid med den Tromsø-baserte filmskaperen Mohamed Jabaly.

Programmet byr på filmer som forteller historier om håp, motstandsdyktighet og myndiggjøring i en stadig omskiftende virkelighet i de arabiske landene.

— Vi ble veldig glade da Mohamed kom med idéen om et arabisk sideprogram på TIFF. Det er et stort geografisk område som det har kommet veldig mye spennende film fra de siste årene, både spillefilm og dokumentar. Filmene i programmet er former for bearbeidelse av krig, kolonialisme og undertrykkelse. Det er en internasjonal og ny generasjon med filmskapere som også har en tilknytning til Europa gjennom å ha vært i eksil eller asyl, for så å ha reist tilbake til sine hjemland med et undersøkende skråblikk. Det er seriøse temaer, men likevel med et snev av feel-good og håp, sier festival- og programsjef Lisa Hoen.

Alam Stillbilde
Bilde fra ALAM av Firas Khoury (2022)

Verdens 22 arabiske land har alle sine unike kulturer, men én ting til felles: språket. I dette sideprogrammet stiller TIFF spørsmålet: Kan vi også forenes gjennom film og filmens språk?

— Uansett hvor du går i den arabiske verden deler du språket med de rundt deg. Landskapet er enormt, og det er også det cinematiske landskapet og historiene som fortelles. Å løfte frem både forskjellene innad den arabiske verdenen, men også det vi har til felles, kan gi en bredere forståelse for livene våre enn det vi leser på nyhetene. Selv om jeg er palestiner, var det viktig for meg å inkludere fortellinger fra flere perspektiver enn bare mitt. Jo mer vi ser, jo mer forstår vi, jo mer vi utforsker jo mer oppdager vi, og film er et medium som tillater oss dette, sier Mohamed Jabaly.

Festival- og programsjef Lisa Hoen legger til:

— Mohamed har en tilknytning til den arabiske verden, og han så en tendens av en ny generasjon filmskapere som fortalte nye historier om håp, motstandsdyktighet og myndiggjøring. Mange av filmskaperne i årets program er unge, har behov for å sette ord på ting og bruker filmen som et redskap for å komme seg videre. Jeg tror det er nettopp derfor det er så viktig å vise et program som dette akkurat nå, sier Hoen.

Lisa og Mohammed
Mohammed Jabaly og Festivalsjef Lisa Hoen

I sideprogrammet «100 prosent ARABICA! Kan noe være 100 prosent?» vil publikum møte unge, arabiske filmskapere som utfordrer cinematiske grenser, tar tilbake glemte historier og presenterer nye perspektiver.


— Som filmskaper reflekterer man over situasjoner på et vis som kan få deg til å se landet ditt, eller snarere de unge menneskene i landet ditt bli undertrykt av kolonimakten, uten å vite det selv. Det ser vi her, jeg kjenner til disse historiene, det er historier som ikke har blitt fortalt før, det er på tide at de fortelles og at vi lytter til de, avslutter Mohamed.


 Her finner du alle filmene i ARABICA!


Les også:

Ny teknisk leder i TIFF