Trond Giske - Makta rår til TIFF 2022

Den nye dokumentarfilmen av Håvard Bustnes får norgespremiere på Tromsø internasjonale filmfestival i januar.

Publisert 03.12.2021 — Hanna Hjelmeland

Foto: Storytelling Media

Det er over 20 år siden filmskaper Håvard Bustnes for første gang begynte å tenke på å lage en film om Trond Giske, en av Norges mest lovende unge politikere. Ideen var å filme fram til han kanskje ble statsminister, men han svarte aldri på henvendelsen. Giske fortsatte klatringen på den politiske karrierestigen. Alle snakket om hans suksess og store politiske talent, men så begynte det å gå rykter om upassende "damehistorier". Et voldsomt mediepress, varsler, videolekkasjer og påstander om maktkamp leder til at Giske trekker seg som nestleder i AP. Hvordan kunne det ha seg at det stadig vekk dukket opp nye historier? Etter at media publiserte de første anklagene mot Giske om seksuell trakassering i 2017, tok Bustnes kontakt på nytt. Noen måneder senere responderte Giske og var villig til å treffes. Bustnes blir med Giske i det han starter sitt politiske comeback, reisende rundt i Trøndelag med en rødmalt campingvogn for å møte støttespillere.

- Dette er en god og interessant film om politikk, makt, #metoo og medias rolle. I filmen kommer vi tett på Giske og følger utviklingen i hans politiske karriere etter at varslingene mot han begynner å komme frem. Filmen viser hvordan #metoo-bevegelsen har påvirket norsk politikk, det norske samfunnet og ført til holdningsendringer blant oss alle. Det er en relevant film om et veldig viktig fenomen i vår tid, sier Lisa Hoen, festivalsjef i Tromsø internasjonale filmfestival.

Foto: Storytelling Media

Håvard Bustnes er en anerkjent og prisvinnende filmskaper som har regissert og produsert dokumentarfilm i over 20 år. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med filmen «Blod & ære» i 2008 som vant en rekke priser, inkludert Amandaprisen for beste dokumentarfilm. Hans filmer har vært vist på flere av verdens største filmfestivaler og Bustnes deltok også på TIFF i 2018 med sin forrige film «Hatets vugge», om det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry i Hellas.

- Bustnes er en av Norges dyktigste dokumentarfilmskapere, og vi er veldig glade for å ha han tilbake på TIFF med «Trond Giske - Makta rår». Som filmskaper kommer han tett på miljøene han dokumenter, og i filmen behandler han viktige temaer på en balansert måte, sier Hoen.

Håvard Bustnes TIFF 2018
Håvard Bustnes på TIFF i 2018 hvor han presenterte sin forrige film "Hatets vugge". Til høyre tidligere festivalsjef i TIFF Martha Otte. Foto: Jamie Michael Bivard

Regissøren, som selv bodde i Tromsø til han var åtte år, gleder seg til å vise filmen på hjemmebane.

- TIFF er en festival som viser det beste av film fra hele verden, så jeg er veldig stolt og glad for at de har valgt å inkludere «Trond Giske – Makta rår» i sitt program. Jeg ser fram til å vise filmen til et norsk publikum, og det blir ekstra fint å gjøre det i byen der jeg bodde som barn og så min første kinofilm.

«Trond Giske – Makta rår» hadde verdenspremiere på IDFA i Amsterdam i november og får norgespremiere på TIFF tirsdag 18. januar. Filmen har ordinær kinopremiere i Norge 18. mars.

Se trailer for filmen her!

Les også: