Tromsø internasjonale filmfestival støtter de samiske aksjonistene

Publisert 01.03.2023 — Sandra Aminda Indahl

På årets TIFF var ELLOS EATNU - LA ELVA LEVE av Ole Giæver åpningsfilm – en historisk film om Alta-saken. Filmen er svært aktuell, både fordi den tematiserer forholdet mellom den norske stat, kraftutbygginger og brudd på samiske rettigheter. Filmen tar også opp den samiske identitetskampen og den smerten fornorskninga har påført enkeltmennesker, familier og lokalsamfunn.

I alle samtaler rundt ELLOS EATNU ble Fosen-saken diskutert og omtalt, og dessverre har den pågående Fosen-saken gjort vår åpningsfilm dagsaktuell. Historien om hvordan kraftutbygging og kamp for naturressurser går på bekostning av det samiske folk gjentas. Vi i TIFF støtter at de samiske aktivistene tar grep, og vi reagerer på at myndighetene ikke har iverksatt tiltak etter at høyesterett for 500 dager siden klargjorde at utbyggingen av vindkraftanlegg i reindriftsområder i Fosen strider mot menneskerettighetene. Brudd på menneskerettighetene kan ikke aksepteres verken i Norge eller i verden for øvrig. Samiske rettigheter må ivaretas. Det foregår en sterk bølge av revitalisering av samisk kultur i Norge. Samtidig driver den norske stat en forsoningsprosess som snart skal presentere sine resultater. Det er svært uheldig at man samtidig som prosessen pågår har en utbygging som så klart strider mot samiske rettigheter og menneskerettigheter.

Tromsø internasjonale filmfestival er lokalisert i Norges største samiske by. Vi er en del av samisk kultur gjennom å formidle nye samiske filmer til både barn og voksne på våre festivaler. Hele året samarbeider vi tett med samiske filmskapere, musikere og organisasjoner. Vårt mål er å bidra til å styrke samisk identitet og kultur i vårt område av Sápmi og Norge. Vi støtter vi aksjonistene i deres kamp for at dommen fra høyesterett skal få konsekvenser og for at samiske rettigheter skal ivaretas.

Ellos eatnu
Ella Marie Hætta Isaksen under premieren av ELLOS EATNU - LA ELVA LEVE under TIFF 2023. Foto av Mats Gangvik.

Les også:

TIFF søker teknisk leder