Film fra Nord-programmet er klart

Film fra Nord 2023 er en knallsterk miks av nordlige filmer om hvordan det er å være ung i vår region, fiskeripolitikk, krig, klimaendringer og menneskets forhold til naturen. Samtidig byr vi på en god dose ren underholdning!

Publisert 01.12.2022 — TIFF

TIFFs største sideprogram, Film fra Nord, løfter fram historier som representerer nordlige folk og historier gjennom kortfilmer, dokumentarer og spillefilmer med tilknytning til Nordområdene. Programmet treffer både TIFFs lokale og internasjonale publikum gjennom genuine fortellinger fra vår egen region. 

Verdenspremierer i kø

Den kommende utgaven av Film fra Nord (FFN) består av 43 filmer, hvorav ni langfilmer, 29 kortfilmer i konkurranse, og et spennende knippe filmer av unge filmskapere og filmstudenter. Prisen Tromsøpalmen går til beste kortfilm i konkurranseprogrammet.

- Kvaliteten på filmene i årets utgave er imponerende. Derfor har vi også et ekstra stort konkurranseprogram i år. Vi har alt fra oppsiktsvekkende dokumentarer som vil skape debatt, til herlige sjangerfilmer som det bare er å lene seg tilbake og nyte. Og både gripende og underholdende filmer i alle sjangere. Ski- og fjellentusiastene får også sitt, sier Astrid Aure, ny programsjef for Film fra Nord.

Hele 18 verdenspremierer skal presenteres i dette sideprogrammet på Tromsø internasjonale filmfestival, 16.- 22. januar 2023. I tillegg kommer en lang rekke norgespremierer.

Fra Tracks

Episk drama fra Island åpner programmet

FFNs åpningsfilm er den islandske A LETTER FROM HELGA av Ása Helga Hjörleifsdóttir (2022) som på poetisk vis bringer oss inn i et forbudt kjærlighetforhold satt til et lite bygdesamfunn i etterdønningene av andre verdenskrig.

- Denne filmen tar pusten fra deg. Lidenskapen er brennhet, og landskapsbeskrivelsene gjør at du føler vær, årstid og sinnsstemninger som om du var der selv. Dette er en storslått fortelling om de store følelsene, og samtidig et nært portrett av to mennesker, om å våge og angre, og om kjønnsroller og bygdesamfunn i endring, sier Aure.

Filmen får sin norske premiere under TIFF.

Feelgood portrett av fiskarbonden

Trude Ottersens nye dokumentar, BRØDRENE JOHANSEN, får verdenspremiere i januar. Her møter vi fem voksne brødre som fortsatt bor hjemme på gutterommet i ei lita bygd i Nord-Norge. Filmen handler om brødrene, om livet langs kysten vår og arbeidsfolk som livnærer seg som fiskere og på landbruk.

- I Brødrene Johansen tegner Trude Ottersen et godt bilde av fiskarbonden i moderne tid. Det er en film om familiebånd, brorskap og en stadig dragkamp mellom tilhørighet og drømmer som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.

Tromsø-baserte Ottersen vant den gjeve publikumsprisen for dokumentaren ISHAVSBLOD under TIFF i 2017, sammen med Gry Elisabeth Mortensen.

Fra Brødrene Johansen

Sjangerfest fra urfolksperspektiv

FFN byr i år på en representasjon av ulike urfolksperspektiver gjennom sju filmer spredt utover Film fra Nord-programmet. Historiene fortelles av filmskapere fra Sápmi, Canada, Grønland, Norge, Sverige og Russland.

- Nå som jeg presenterer mitt første Film fra Nord-program, er jeg spesielt glad for at vi har fått et høyt antall spennende og varierte filmer påmeldt fra filmskapere fra så mange urfolksområder i nord. At filmene i tillegg spenner fra korte animasjoner, til solide saksdokumentarer, poetiske hverdagsskildringer og underholdende science fiction-filmer, gjør at dette nok er det bredeste filmprogrammet fra nordlige urfolk vi noen gang har hatt, sier Aure.

Film fra Nord-program


For intervju eller spørsmål ta kontakt med: 

Sandra Indahl, kommunikasjonssjef TIFF sandra@tiff.no / 481 46 419

Astrid Aure, programsjef Film fra Nord            astrid@tiff.no / 932 45 310

Les også: