TIFF inntar Alfheim svømmehall

Under filmfestivalen i januar vil det ærværdige bygget huse både filmvisninger og konserter.

Publisert 28.12.2021 — John-Kristian Dalseth

Festivalsjef Lisa Hoen og produsent Vegard Krane gleder seg til å ønske publikum velkommen inn i Alfheim svømmehall. Foto: Mats Gangvik

Det er Tromsø kommune som eier Alfheim svømmehall, og selv om bassenget har vært tomt for vann ganske lenge er det heldigvis besluttet at bygget skal bevares. Det har dog stått tomt en stund og det har vært lite aktivitet der de siste årene. Dette vil TIFF gjøre noe med og i januar vil den mektige svømmehallen bli en fullverdig festivalarena.

- Vi vil gi publikum unike opplevelser. Alfheim er et av de ikoniske byggverkene i Tromsø, derfor ville vi vise film her, noe vi også har gjort i Ishavskatedralen som også er tegna av Jan Inge Hovig. Vi synes det er veldig kult å få bruke det som kino midlertidig nå som det ikke er i bruk. Men min store drøm er egentlig å ha svømmekino her med vann i bassenget, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Alfheim svømmehall ble tegnet av Hovig i 1957 og sto ferdig i 1965. Det er med andre ord et gammelt bygg, og selv om det også opprinnelig skulle brukes som samfunnshus tenker man ikke umiddelbart på kino når man står i bassenget. Det er utelukkende en gøy utfordring mener produsent i TIFF Vegard Krane.

- Alfheim har jo de fantastiske arkitektoniske kvalitetene som gjør det til en drøm å få lov til å jobbe i dette rommet. Og selv om det egentlig er bygget som svømmehall, så egner utformingen seg også veldig bra til filmvisninger og filmkonserter. Det gjelder også, litt overraskende, lydkvaliteten og akustikken, sier Krane.

Til tross for den uvanlige settingen lover han at TIFF-publikummet både skal få se og høre filmer og konserter i høyeste kvalitet når de setter seg foran lerretet i bassenget.

- Selv om dette er en improvisert arena, så blir det et visningssted med et av festivalens største lerret, de beste kinomaskinene og absolutt tøffest lyssetting. Vi prøver i riggingen å ikke skjule at det er en svømmehall, men heller løfte det fram. Da får vi et veldig spennende rom, som jeg tror vil bli et visningssted det blir behagelig å komme inn i som publikum, sier Krane.

Iran Mayen på Stumfilmdager 2021
Iran Mayen fremførte forestillingen KORONA for første gang under Stumfilmdager på Verdensteatret i april. Nå skal forestillingen endelig fremføres der den opprinnelig var planlagt, i Alfheim svømmehall. Foto: Jamie Michael Bivard

Ettersom svømmehallen på Alfheim blir en av de mest spesielle arenaene filmfestivalen har vært inne i er det naturlig nok de mest unike forestillingene under TIFF som vil finne sted her.

- Vi presenterer flere av spesialvisningene på TIFF i dette spesielle bygget. Det blir stumfilmkonsert med musikk av Herborg Rundberg. Hun skal sammen med norske og russiske musikere fremføre musikk live til den klassiske sovjetfilmen WOMEN OF RYAZAN. Videre blir det filmkonsert med populære Iran Mayen, de spiller til sin film KORONA som faktisk er delvis filmet inne på Alfheim. Elle Márjá Eira med band presenterer hennes film EALÁT som filmkonsert. I tillegg kan man oppleve fine TIFF-filmer i unike omgivelser på Alfheim. Det er jo ikke ofte man får sitte oppi et basseng og se film, sier en entusiastisk festivalsjef Hoen.

Herborg Rundberg
Herborg Rundberg er musikalsk leder for bandet som skal spille til den sovjetiske stumfilmen WOMEN OF RYAZAN. De øvrige musikerne i bandet er Marianne Halmrast, Diana Mikheeva og Lin Valentine, de to sistnevnte fra Russland. Foto: Marius Fiskum

Les også: