TIFF-favoritter på Verdensteatret i juni

I hele juni byr Verdensteatret Cinematek på et fullspekket kinoprogram med mulighet for et gjensyn med flere av TIFFs storfavoritter.

Publisert 02.06.2022 — Anna Näumann

Sommerens kinoprogram på Verdensteatret lar publikum gjenoppleve flere prisvinnende filmer, håndplukket fra årets og tidligere års filmfestivaler.

─ På grunn av restriksjoner de siste årene, har mange filmer opplevd å få kortere kinovindu. Vi har fått tilbakemeldinger fra publikummere som ikke har rukket å se filmer på stort lerret. Dette har vi lyttet til og tatt til oss, sier daglig leder og programsjef på Verdentatret Cinematek, John-Kristian Dalseth.

Filmer du gikk glipp av

Både gamle og nye TIFF-filmer har blitt kuratert inn i juni-programmet til Verdensteatret sammen med 35mm-klassikere og spennende førpremierer. Temaprogrammet Filmer du gikk glipp av består av syv utvalgte kvalitetsfilmer, som på grunn av annerledes-året ikke fikk møtt den publikumsmassen som var tenkt.

─ Film er ikke nødvendigvis ferskvare, og det er fortsatt best å se film på kino. Nå som pandemien er over, kan man ta med vennene sine til kinosalen igjen. Vi har programmert juni-programmet med en sosial vinkling. Filmene går på fine tider og vi vil gi publikum en ny sjanse til å se disse filmperlene der de hører hjemme, på et stort lerret i en kinosal, legger Dalseth til.

ÅPNINGSFILMEN:
ÅPNINGSFILMEN: A Human Position av Anders Emblem var årets åpningsfilm under TIFF. Foto: Presse


Gjensyn med prisvinnerne

  Blant TIFF-filmene vi får et gjensyn med er årets åpningsfilm under TIFF, A Human Position, i tillegg til Shiva Baby, Lamb, Natt i Paris, Bukta Sessions og Medusa. Sistnevnte stakk av med to priser, deriblant den aller gjeveste av dem alle – auroraprisen for konkurranseprogrammet.

  "Vi vil gi årets aurorapris til en energisk, fryktløs og kunstnerisk modig filmskaper, som kompromissløst rystet oss der vi satt i setene våre, og kontinuerlig overrasket og engasjerte oss med en særlig relevant historie om tiden vi lever i. Vi vil oppmuntre og rose en modig ung filmskaper som vi håper fortsetter utfordre fremtidens filmkunst", skrev juryen i sin uttalelse.

  Fra klassikere til førpremiere 

  Noen gamle klassikere er det også å finne, Y Tu Mamá También hadde Norgespremiere og ble en festivalfavoritt på TIFF for 20 år siden, der den både ble utsolgt og dro hjem med auroraprisen i kofferten.

  KLASSIKER
  FOLKEKJÆR KLASSIKER: Fra filmen Y Tu Mamá También som vant auroraprisen på TIFF for 20 år siden. Foto: Presse

  ─ TIFF-filmene vi viser er blant de mest populære filmene, og mange av dem ble utsolgt. I tillegg er vi veldig spente på førpremieren til Beautiful Beings av Guðmundur Arnar Guðmundsson som jo besøkte TIFF i 2017 med sin kritikerroste og prisvinnende debutfilm Heart Stone, som vi også er veldig glade for å kunne vise igjen, avslutter Dalseth.

  Programmet finner du på Verdensteatret.no

   Les også: