The Shamrock Handicap / Live: Port Almond åpner Stumfilmdager!

Publisert 03.03.2023 — TIFF

Stumfilmdager arrangeres for 18. gang på Verdensteatret 19-22. april 2023! Festivalen byr på et rikt program med visninger av klassiske stumfilmer med levende musikk fra nåtidens artister. 

Det er stumfilmen THE SHAMROCK HANDICAP, med live musikk fra Port Almond, som åpner festivalen onsdag 19.april, kl. 19:00 på Verdensteatret i Tromsø.  

Storslått fra Irland

THE SHAMROCK HANDICAP finner sted i et idyllisk Irland fra John Fords fantasi, hvor en hesteoppdretter (spilt av Lewis Payne) uten hell og penger er nødt til å selge mesteparten av stallen sin til en amerikansk millionær. I rollen som oppdretterens datter finner vi Janet Gaynor i en av sine første filmer, før hun ble både Oscarvinner og senere superstjerne for A Star is Born i 1937. Hun spiller en livlig jente som er stormforelsket i rytteren (Leslie Fenton) som sendes vekk fra gården sammen med hestene.

THE SHAMROCK HANDICAP er en av flere filmer basert på et manus av forfatteren Peter B. Kyne, som ikke overraskende selvsagt ender med et stort veddeløp som skal avgjøre alles skjebner i storslått stil.

Filmen er lånt fra The Museum of Modern Art (MoMA) i New York og er en nyrestaurering i 4K, produsert med støtte fra Twentieth Century Fox. 

Port Almond 

Port Almond
Rune Simonsen

Filmen vil få live musikk fra Port Almond, et prosjekt av Rune Simonsen (Washington) som har spesialisert seg på analoge vinylinnspillinger sammen med Lowswing Records Berlin. Musikken er en blanding av low-fi, singer-songwriter og eksperimentell jazz. 

 - Jeg ble veldig betatt av The Shamrock Handicap fordi den har en fin og enkel historie pluss masse sjarm. Umiddelbart tenkte jeg at det ville være ganske mye lettere å lage musikk til en mørkere type film, men fikk en følelse av at det kunne være interessant å prøve seg på en semi-komedie som er langt lysere i stilen. Filmen krever at man bruker hele spekteret av stemninger, forteller Simonsen.

Med for anledningen er Stephan Salewski på trommer og perkusjon fra Dresden og gitarist Johannes Feige fra Berlin. Begge er kjent for å være klasse-musikere knyttet til både Berlin og Lowswing Records. På elektronikk og synther finner vi Andreas Høyer (Iran Mayen, Washington) og Johan Grønvik (Thee Mono Sapiens, Iran Mayen).

- I arbeidet med filmen har vi jobbet med helhetlig stemning og tematikk, men samtidig vært rimelig fokusert på at mange deler trenger vidt forskjellige tilnærminger. Vi krysser mellom bruk av klassiske analoge instrumenter i tillegg til elektroniske elementer som f.eks. synther og samples. Musikken er komponert eksklusivt til forestillingen og vi gleder oss til til å dele den med publikum, avslutter Simonsen.

Festivalpass i salg nå

Hele programmet for Stumfilmdager blir annonsert i løpet av mars, men du kan allerede kjøpe festivalpass og billetter til THE SHAMROCK HANDICAP / LIVE: PORT ALMOND

Hold deg oppdatert om festivalen på nettsiden til Stumfilmdager eller Verdentsteatret.


Print courtesy The Museum of Modern Art (MoMA), New York


Les også:

TIFF søker teknisk leder