Hovedfilmprogrammet er klart!

Tromsø Internasjonale Filmfestival er stolte over å kunne annonsere hovedfilmprogrammet for TIFF 2023

Publisert 15.12.2022 — TIFF

Bildet er fra Empire of Light av Sam Mendes (2022)

Tromsø internasjonale filmfestival er stolte over å kunne annonsere hovedfilmprogrammet for TIFF 2023. Det 33. festivalprogrammet til TIFF består av et mangfoldig og spennende utvalg filmer fra hele verden, både utfordrende samtidsfilm og cinematiske klassikere. Mer enn et hundre spillefilmer, kortfilmer og dokumentarer har blitt lansert. Velkommen til en uke med fantastiske filmopplevelser 16. - 22. januar.

Årets festival er en hyllest til film og kino, og feirer at vi igjen kan møte hverandre rundt film.

— I disse post-pandemiske tider tror jeg mange filmskapere har prøvd å lage noe eget å samles rundt. Dette farger årets program, der vi ser en økning av skeive filmer, klimaaktivistiske filmer og regissører som bruker filmskapning som et verktøy for å håndtere kollektive traumer. Samtidig er det også mange filmer i programmet som tillater oss å reise inn i en god historie i en annen verden, et helt annet sted, sier festival- og programdirektør Lisa Hoen.

Les hele programmet her!

  SIDEPROGRAMMER FRA EN NY GENERASJONS BLIKK

  Sideprogrammet EAST SIDE STORIES viser syv filmer fra grenseområdene rundt Russland, inkludert Latvia, Belarus, Georgia og Ukraina. I disse tider oppleves TIFF-programmet ekstra viktig, gitt omstendighetene rundt krigen i Ukraina. BUTTERFLY VISIONS er produsert og spilt inn i Ukraina, og portretterer en kvinne som er tidligere soldat, som prøver å takle overveldende traumer. En annen tittel å trekke frem er MINSK, en intens one-take-framstilling av hendelsene som fant sted i Belarus i august 2020.

  — Det har vært viktig for oss i år å få en bred representasjon av filmer fra Russlands naboer. Flere av filmene viser hvordan det er å leve i Russlands sfære av innflytelse. Latvia, Georgia, Belarus og spesielt Ukraina er godt representert. Vi har også bestemt oss for ikke å innføre et generelt forbud mot alle russiske filmer, og ser frem til å presentere Captain Volkonogov Escaped for publikum. Den er regissert av Natalya Merkulova og Aleksey Chupov, som besøkte festivalen med sin forrige film i 2019. Filmen er en trofast take på Stalin-tiden, og etter min mening også svært relevant for dagens situasjon, sier assisterende programdirektør Henning Rosenlund.

  HORISONTER består av 20 filmer fra hele verden, som dekker et bredt spekter av sjangere og stiler. En av dem er det komplekse krimdramaet fra regissør Park Chan-wook DECISION TO LEAVE. Chan-wook mottok prisen for beste regissør under filmfestivalen i Cannes.

  Årets OVERDRIVE er et program med fire filmer som alle har noe til felles: de er litt grovere, galere, morsommere - og i noen tilfeller - sykere enn gjennomsnittsprogrammet under festivalen. Deriblant horrorfilmen PEARL av regissør Ti West med Mia Goth som er både en parodi på og en hyllest til gammel Hollywood-stil.

  TIFF har lansert et nytt sideprogram av året, ARABICA, som utforsker og fremhever den nåværende situasjonen i den arabiske verdenen gjennom syv unike filmer laget av en ny generasjon arabiske filmskapere.

  Vårt største og mest populære sideprogram FILM FRA NORD er en god blanding av nordlige filmer som stiller spørsmål ved hva det vil si å være ung i vår region i dag. Vi presenterer 43 filmer som reflekterer over fiskeripolitikk, krig, klimaendringer, identitet og folks relasjon til land.

  RETROSPEKTIV: PATRICIA HIGHSMITH

  I dag slipper vi retrospektivprogrammet BEAUTIFUL SHADOWS: PATRICIA HIGHSMITH. Hun er en filmskapers favoritt, og flere enn 20 av hennes romaner har blitt filmatisert. Highsmitsh debutroman fra 1950, STRANGERS ON A TRAIN, ble omgjort til en film allerede det følgende året av ingen ringere enn Alfred Hitchcock. I dette mini-portrettet viser vi en rekke filmadaptasjoner - fra Alfred Hitchcock til Wim Wenders, i tillegg til den nye dokumentaren LOVING HIGHSMITH som dykker ned i forfatterens begivenhetsrike liv.

  — Patricia Highsmiths bøker har blitt til så mange gode filmer at det neppe er en tilfeldighet. Hun er fremdeles veldig moderne. Jeg tror spesielt i dagens samfunn hvor vi virker å være opptatt av å være rettskafne og med tanke på hvordan vi projiserer oss selv, at hennes ofte dype løgnaktige karakterer er veldig fascinerende, sier Rosenlund.

  KONKURRANSE

  Det 33. KONKURRANSEPROGRAMMET til TIFF inkluderer 12 kritikerroste filmer som alle har sin norske premiere på TIFF. JOYLAND er Saim Safiqs debut og coming-of-age-fortelling som leker med farge, musikk, kjønnsstereotyper og fordommer. Dette er en historisk film og Pakistans første Cannes-bidrag, en emosjonell, kompleks og vakker historie om en marginalisert gruppe. CORSAGE er Marie Kreutzers opprørske og stramme framstilling av en keiserinne som nekter å kapitulere, og fører en krig av utmattelse som resulterer i et herlig klimaks. EMPIRE OF LIGHT er en kraftfull historie fortalt av regissør Sam Mendes. Basert på Mendes' egne minner, er dette en sann kjærlighetserklæring til film og kino!

  ÅPNINGS- OG AVSLUTNINGSFILMER

  Festivalen vil åpne med verdenspremieren på ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE, en kraftfull og rørende dramafilm fra regissøren Ole Giæver. Fra perspektivet til en ung samisk aktivist forteller filmen historien om hvordan samene har blitt behandlet i Norge, og hvordan de har kjempet for sine rettigheter.

  AVSLUTNINGSFILMEN for festivalen er Steven Spielbergs THE FABELMANS. Fortalt med varsomhet, medfølelse, varme og livlighet, utforsker filmen filmproduksjon som en måte å takle vanskeligheter i livet.

  TIFF 2023 lover å være et must-attend-arrangement for filmelskere fra hele verden. Billetter til festivalen vil ligge for salg 9. januar 2023, og kan kjøpes gjennom TIFF-nettstedet eller ved å ringe TIFF-billettkontoret på (+47) 77 60 40 00. Gå ikke glipp av denne fantastiske feiringen av kino og film i vår vakre by Tromsø.

  Les også: