Programmet for Stumfilmdager 2023 er klart!

Publisert 21.03.2023 — TIFF

19.- 22. April har du muligheten til å oppleve hele 8 ulike stumfilmkonserter på Verdensteatret i Tromsø, hvor klassiske stumfilmer møter nykomponert musikk fra nåtidens musikere!

Lokale musikere

I år har Stumfilmdager fått med seg flere spennende nordnorske musikere og artister. Enten det er psykedeliske rytmer, stemningsfulle pianotoner, elektronisk pop eller metall, blir det en fantastisk reise gjennom ulike lydlandskap som gir stumfilmene nye dramatiske lag. Blant årets artister finner du nonne, Charlotte Bendiks, Elfrida, Kinsella, Slugwar og ATTAN som alle har nordnorsk forankring.

- Vi har noen av de beste musikerne fra Tromsø og regionen. Det er mange unge talenter både innen elektronika og rock, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Elfrida, Kinsella og nonne utvikler sine forestillinger under veiledning fra mentor Gaute Barlindhaug via Insomnias talentprogram Cloud Exit.

Charlotte Bendiks tar blant annet med seg sin mørke og psykedeliske musikk fra undergrunnen og fremfører den live til stumfilmen THE ABYSS (Afgrunden) fra 1910 som lenge var sensurert i Norge og Sverige på grunn av datidens syn på en åpenbar erotisk scene. I THE ABYSS følger vi historien til pianolæreren Magda som er forlovet til prestens sønn, Knud. Hun blir likevel sjarmert av den sexy og kjekke sirkusartisten Rudolf og bestemmer seg for å rømme med ham. Dette gir oss et forrykende trekantdrama og en beryktet dansescene, som på den tiden sjokkerte publikum.

The Abyss / Charlotte Bendiks

-Vi har lenge hatt lyst til å ha et prosjekt med Charlotte. Nå fant vi den perfekte sanselige og sexy filmen som passer til hennes musikk. Charlotte er opptatt av å utforske kvinnelig seksualitet, også de mørke sidene. Dette kommer også tydelig frem i Asta Nielsens rolleprestasjon i filmen, sier Hoen.

Også til stumfilmen THE GENERAL (Dagens helt) får vi møte musikken til et lokalt band, Slugwar. Bandet, som består av Sindre Kielland og Fredrik Sandvik Olsen, blander elementer fra noise-rock, post-rock, hardcore og shoegaze i et grensesprengende-avantgarde, men samtidig rytmisk lydbilde. I kombinasjon med THE GENERAL, basert på en sann historie fra den Amerikanske borgerkrigen fullspekket med stunts og drama, blir dette en actionrik opplevelse.

Slugwar

Et musikalsk gjensyn

Stumfilmdager 2023 får et gjensyn med Kjetil Schjander Luhr og John Sweeney. Begge musikere og pianister som lenge har jobbet med å skape stumfilmmagi gjennom deres stemningsfulle toner.

Kjetil Schjander Luhr har blant annet spilt for Cinemateket i Oslos egen stumfilmfestival. Under Luhrs ledelse får filmene en musikalsk drakt som favner både 20-tallets musikalske klisjeer og inspirasjon, så vel som stilarter og teknikker fra nyere filmhistorie. I Luhrs filmmusikalske univers er det likevel alltid historiefortellingen og filmens egne premisser som har forrang — målet er et lydspor som får deg til å glemme at filmen er stum. I år skal han spille under SAFETY LAST! / Live: Kjetil Schjander Luhr, som er satt opp i samarbeid med Barnefilmklubben.

Den britiske pianisten John Sweeney har siden 1990 gjort seg bemerket med sin kraftfulle og stemningsskapende musikk til stumfilmer. Han er fast pianist ved The National Film Archive i London, og har reist verden rundt som stumfilmpianist.

- John Sweeney er regnet for å være Londons beste stumfilmpianist, forteller Hoen.

Sweeneys er en gjenganger på Stumfilmdager og komponerte og fremførte balnt annet musikk til SHERLOCK JR. og EROTIKON under Stumfilmdager 2022. I år vil han gi musikk til stumfilmen MANOLESCU (Kvinnen og Skjebnen) historien om George Manolescu, en mann som lever over evne. Med det ypperste innen stumfilmteknikk får vi et spennende kjærlighets- og krimdrama.

Fra Manolescu

Ta med en venn - Gratis

I samarbeid med Samfunnsløftet i Sparebank1 Nord-Norge, kan du få med en billett til en venn når du kjøper ordinære billetter til enkelte forestillinger under Stumfilmdager. Det er begrensete antall billetter per forestilling, så husk å vær tidlig ute.

Du kan kjøpe festivalpass og billetter til Stumfilmdager 2023 her.

Les også: