Prisvinnere på TIFF 2022

Seks priser ble delt ut under lørdagens avslutningsseremoni på Kulturhuset i Tromsø.

Publisert 22.01.2022 — Hanna Hjelmeland

Auroraprisen

Festivalens hovedpris går til den beste filmen i konkurranseprogrammet. Regissøren av vinnerfilmen får 5000 Euro, gitt av TIFF.

Årets jury: Egil Håskjold Larsen, Elisa Fernanda Pirir, Margrét Vilhjálmsdottir

Juryens begrunnelse: 

Vi vil begynne med å rose et vidunderlig og ekstremt allsidig program som har gjort det veldig utfordrende for årets jury å velge en vinnerfilm.

Vi har opplevd så mange emosjonelle reiser og så vellagde filmer, alt fra fire timer lange dokumentarer til komedier og sosialrealisme på sitt beste.

Vi vil gi årets Aurorapris til en energisk, fryktløs og kunstnerisk modig filmskaper, som kompromissløst rystet oss der vi satt i setene våre, og kontinuerlig overrasket og engasjerte oss med en særlig relevant historie om tiden vi lever i.

Vi vil oppmuntre og rose en modig ung filmskaper som vi håper fortsetter utfordre fremtidens filmkunst.

Vinneren er: MEDUSA, Brasil 2021

Regi: Anita Rocha da Silveira

FIPRESCI

Den internasjonale kritikerprisen, delt ut av Federation Internationale de la Presse Cinématographique, den internasjonale paraplyorganisasjonen av profesjonelle filmkritikere og filmjournalister, etablert i 1930.

Årets jury: Florian Vollmers, Terje Eidsvåg, Iva Privrelová

Juryens begrunnelse: 

Prisen går til en film som minner oss på om hvor kraftfullt medium film kan være gjennom bruk av flue-på-veggen-perspektiv og musikk. Det er en oppløftende film om universelle tema og en film som inspirerer alle til å gjøre sitt beste. Den viser - særlig i en tid hvor mye går raskt og mange lever isolert – hvorfor det er viktig å bruke tid på andre, å sette pris på andre, fordi det er berikende å lære av og å være sammen med andre mennesker. Det er en lang film, men likevel skulle vi ønske den ikke sluttet. Vi takker den tyske filmskaperen Maria Speth og hennes medarbeidere for å ha introdusert oss til en helt spesiell lærer i en eksepsjonell dokumentar. Vi oppfordrer publikum til å bruke tid i selskap med Mr. Bachmann og hans klasse.

Vinneren er: MR. BACHMAN AND HIS CLASS, Tyskland 2021.

Regi: Maria Speth

Don Quixote

Prisen blir delt ut av FICC (Federation internationale des cine-clubs). Origanisasjonen ble grunnlagt 1947 under Filmfestivalen i Cannes, og er en paraplyorganisasjon for filmklubber og ikke-kommersielle kinoer.

Årets jury: João Paulo Macedo, Peter Stuart Robinson, Holger Twele

Juryens begrunnelse: 

FICC-juryen gir Don Quixote-prisen til en film som leker med publikums forventninger på en imponerende og, til tider, undertrykkende måte. Hva er det som skjer på ekte og hva er det som bare foregår i seerens hode? Kan det være overnaturlig? Dette er en kammerspill-aktig «road movie» om skyld og hevn hvor landskapet og det sosiale miljøet spiller en viktig rolle, og hvor en ung kvinne blir offer for et stadig mannsdominert samfunn.

Vinneren er: MIRACLE, Romania, Tsjekkia 2021. 

Regi: Bogdan George Apetri


Hederlig omtale gis til:

Hederlig omtale går til en betimelig film. Tiden vi lever i er fylt med tvil, frykt og mistenksomhet, spesielt rettet mot de som er annerledes enn oss selv. Dette er en film som gir oss og neste generasjon mot og håp. Mer spesifikt, den viser at hvis man er god med mennesker og bevisst vår felles historie, så er det mulig å overkomme våre kulturelle og religiøse ulikheter. Mest av alt, det er et behov for rollemodeller og lærere som helhjertet jobber for trivselen til barna de beskytter, som vist i dokumentaren MR BACHMANN AND HIS CLASS av Maria Speth.

Hederlig omtale: MR. BACHMAN AND HIS CLASS, Tyskland 2021.

Regi: Maria Speth

Tromsøpalmen

Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord. Vinnerfilmens regissør får 5000 Euro fra ressurssentrene for film i Barentsregionen: Filmpool Nord, Luleå, Sverige; Film i Västerbotten, Umeå, Sverige og Nordnorsk Filmsenter, Tromsø, Norge.

Årets jury: Ragnhild Nøst Bergem, Victor Lindgren, Egill Pálsson

Juryens begrunnelse: 

Filmskaperne mestrer kunsten å fortelle en grusom historie på en vakker måte. Et intimt portrett om den evigvarende kampen. Alt reflekteres i barnets øyne og i naturen rundt oss.

En film som avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

Vi i juryen håper denne filmen fritt kan krysse grenser, mot forandring.

Vinneren er: RADJI, Belgia, Sverige, Norge 2021.

Regi: Georg Gøtmark og John Erling Utsi

Faith in Film-prisen

Faith in Film-prisen er opprettet av Norske kirkeakademier, Tromsø kirkeakademi og KULT senter for kirke, kunst og kultur.

Vinnerfilmen velges på følgende grunnlag:

  • Filmen skal engasjere og stimulere til refleksjon, kritikk og ettertanke om religionens plass i menneskers liv og i samfunnet
  • Filmen skal gi innsikt i livssynsspørsmål eller åndelighet
  • Filmen skal være av høy kunstnerisk kvalitet.

Årets jury: Ylva Liljeholm, Fartun Hussein, Morten Kjerstad

Juryens begrunnelse: 

Årets pris fra Faith in Film går til Medusa, regissert av Anita Rocha da Silveira.

Juryen ønsker å fremheve at filmen minner oss på at vi som mennesker ikke er gode, ikke onde, vi er splittet og delt, nyanserte – vi er levende vesener som alltid vil være påvirket av den konteksten vi er satt inn i.

​Medusa er tankevekkende, morsom, skummel, underholdende, skremmende, vakker, viktig, ungdommelig, og ikke minst: et solid håndverk og kunstverk som åpenbart har kostet blod, svette og tårer å lage.

Juryen ønsker også å takke alle som har vært med å lage denne filmen, slik at vi kunne få være med på Marianas reise gjennom dogmatisk søsterskap, splittelse, frustrasjon og oppdagelser; helt fram til primalskrikets rensende ærlighet.

Medusa leker med sjangre, sjonglerer et stort knippe tematikker, den er politisk tidløs samtidig som den setter fingeren på fascismen i Brasil i dag – filmen fremstår som et stykke filmkunst som gjør at vi som publikummere ønsker å være et litt bedre menneske i morgen enn vi var i dag.

Tusen takk, Anita, og alle som har bidratt til at denne filmen nå finnes og er tilgjengelig for verden.

Vinneren er: MEDUSA, Brasil 2021.

Regi: Anita Rocha da Silveira

Den norske fredsfilmprisen

Den norske Fredsfilmprisen/Norwegian Peace Film Award (NoFPA) gis til en film som setter søkelyset på direkte, strukturell eller kulturell vold, og som på en kreativ og kunstnerisk måte bidrar til forebygging eller reduksjon av vold/krig.

Tromsø internasjonale filmfestival samarbeider med Senter for fredsstudier ved Universitetet i Tromsø og Studentnettverk for fred om prisen fordi vi mener det ligger mye makt i filmen og fortellingen. Vi tror at film som tar opp temaer som undertrykking og maktmisbruk kan gjøre en forskjell.

Årets jury: Hermann Josef Greuel, Racha Helen Larsen, Anuradha Gayanath Abeykoon

Juryens begrunnelse: 

Vi ga årets norske fredsfilmpris til et komplett, filmkunstnerisk verk med et universalt perspektiv på arbeidsfolk i konflikt med kapital og makt. Gjennom dens formelle og visuelle fortellerstil fokuserer filmen på det essensielle, det maktesløse, og hvordan dagens økonomiske situasjon etterlater arbeiderne i stikken. Ved bruk av gjentakelse trenger fortellingen seg nådeløst inn i kjernen av problemet, og blir et budskap om medmenneskelighet.

Vinneren er: THE WASTELAND, Iran, 2020. 

Regi: Ahmad Bahrami

Les også: