Nytt visningssted og 8 spennende filmtitler sluppet for TIFF 2025

Torsdag kveld samlet publikum seg på Verdensteatret da Tromsø internasjonale filmfestival inviterte til Kick-off.

Publisert 14.11.2024 — Sandra Aminda Indahl

Her fikk publikum en forsmak på hva de kan glede seg til når den 35. utgaven av TIFF skal fylle byen med liv 13. -19. januar 2025. Festivalsjef Lisa Hoen og hennes team kunne blant annet røpe festivalens første sideprogram, tre sterke titler fra konkurranseprogrammet og et spennende nytt visningssted.


Fra svømmehall til kinosal

Et underliggende tema for årets festival er rekonstruksjon. Da passer det utmerket at TIFF igjen vil ta i bruk og omforme den tomme svømmehallen Alfheim, og gi den nytt liv som kinosal.

Festivalsjef Lisa Hoen og kommunikasjonssjef Sandra Aminda Indahl fortalte om årets tema og hvordan det utfolder seg i årets profil. Foto: Jamie Michael Bivard

- Gjennom årets underliggende tema vil vi se på hvordan vi kan rekonstruere verden vi lever i, tenke bærekraft og hvordan vi kan bruke allerede eksisterende ressurser på en ny måte. Dette vil gjenspeiles i programmet, men også i måten vi gjennomfører årets festival. I Alfheim svømmehall skal vi fylle et tomt lokale, og når vi fyller det skal vi gjenbruke gamle kinoseter som ellers ville vært kastet, sier Hoen.


Den nye musikalen

Dette året har Hoen sett nyproduserte musikalfilmer som har imponert, blant annet på grunn av måten filmene tøyer grenser og rekonstruerer sjangeren. Et utvalg av de disse får et eget sideprogram: Den nye musikalen.

Festivalsjef Lisa Hoen og assisterende programsjef Henning Rosenlund delte smakebiter fra årets program. Foto: Jamie Michael Bivard

 - Jeg skal innrømme at musikalfilmer ikke er en personlig favoritt, men TIFF 25 byr på nyskapende musikaler som både utforsker og gir et nytt uttrykk til sjangeren, sier Lisa Hoen.

Det blir både thriller, framtidsdystopi og den gode, varme TIFF-filmen i musikalform i år. Noen av filmene vi får se i sideprogrammet er Emilia Pérez av Jacques Audiard, They Will Be Dust av Carlos Marques-Marcet, Annette av Leos Carax og The End av Joshua Oppenheimer.

Stillbilde fra Emilia Pérez.

- I år har vi sett flere fantastiske musikaler, som har gitt meg en ny interesse for dette filmformatet. Jeg tror publikum også kommer til å digge dette, enten de liker musikaler fra før eller ei, sier Hoen.

Klinket til med slipp av hele tre titler fra årets konkurranseprogram

Regissørene bak Gaucho Gaucho, Michael Dweck og Gregory Kershaw kan det hende at TIFF-publikummet allerede drar kjennskap til. Dette er nemlig skaperne bak Truffle Hunters, som var stor publikumsfavoritt og stakk av med både FIPRESCI og Aurora-prisen under TIFF 2021.

Stillbilde fra Gaucho Gaucho.

- Noe av det beste med TIFF er å gå inn i andre verdener. Gaucho Gaucho føles som å reise tilbake i tid til en helt annen kultur. Hver scene har en helt utsøkt komposisjon som gjør dette til en visuell nytelse, sier festivalsjef Hoen.

Three Kilometres to the End of the World av Emanuel Parvu ble plukket opp fra hovedkonkurransen i Cannes og føyer seg inn i rekken av sterke rumenske dramaer som har blitt vist på TIFF gjennom årene. Handlingen kretser rundt en konservativ landsby og konfliktene som settes i gang når en ung mann blir angrepet etter en kveld ute på den lokale puben.

Stillbilde fra Three Kilometres to the End of the World.

- Veldig velspilt og spennende, og etter hvert som man skjønner dramaet som utspiller seg blir det både sjokkerende og tankevekkende, sier assisterende programsjef Henning Rosenlund.

I den mørke komedien A Different Man av Aaron Schimberg møter vi på Edward, som etter å ha undergått rekonstruktiv operasjon i ansiktet blir besatt av skuespilleren som skal spille i teaterstykket basert på hans liv.

Stillbilde fra A Different Man.

- En av de beste filmene vi så i 2024. En smart og morsom film, som er veldig i tiden, og Renate Reinsve gjør igjen en fabelaktig rolle. Denne har en selvfølgelig plassering i årets konkurranseprogram, avslutter Rosenlund. 

Lokal forankret dokumentarfilm

I sideprogrammet Film fra Nord kommer en film med en helt spesiell forankring i Tromsø og et universelt tema: Teenage life Interrupted er regissert av tromsøværing Åse Svenheim Drivenes, som vant Tromsøpalmen for beste kortfilm på TIFF i 2014. På Kick-off delte hun nyheten om at hennes rykende ferske dokumentar vil få verdenspremiere på TIFF 2025.

Programsjef for Film fra Nord, Astrid Aure i samtaler med regissør Åse Svenheim Drivenes og medvirkende Hans Petter Fundingsrud. Foto: Jamie Michael Bivard.

I filmen følger vi legene Elin Drivenes og Hans Petter Fundingsrud ved barneavdelinga på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). De har spesialisert seg på å behandle barn og unge med uforklarlige sykdommer. Filmen tar oss med når de forsøker å hjelpe fire ungdommer som alle har vært kasteballer i helsevesenet i årevis.

- Denne filmen gikk rett i hjertet på meg. Den går til kjernen av en av de største utfordringene vi har i det norske samfunnet i dag, nemlig at så mange barn og unge lever med alvorlige, udefinerte plager ingen greier å behandle, sier programsjef for Film fra Nord, Astrid Aure.

Stillbilde fra Teenagelife Interrupted.

Regissøren har fått være flue på veggen med kameraet sitt, og sørget for en unik tilgang og tillit som gjør at publikum kommer tett på de unge jentene og deres historier. 

- Drivenes har skapt en sterkt rørende og filmatisk spennende dokumentar som jeg spår vil bli blant de virkelige "snakkisene" på festivalen, avslutter Aure.


Sjekk ut filmene som ble sluppet her. 

Hele programmet slippes 12. desember. 

Les også: