ELLOS EATNU - LA ELVA LEVE er åpningsfilmen til TIFF 2023

Publisert 10.11.2022 — TIFF

ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE skal åpne den 33. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival! Nyheten om at filmen får sin nasjonale premiere under TIFF 2023 ble annonsert på festivalens kick-off på Verdensteatret Cinemateket i Tromsø torsdag 10.november. Til stede i salen var regissør Ole Giæver og hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isaksen. 

Basert på virkelige hendelser fra Altaaksjonen 

ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE er en filmatisering av historiene som utspilte seg da Stortinget i 1978 vedtok å bygge en demning i Alta-Kautokeinovassdraget. Utbyggingen tok verken hensyn til elvas betydning eller verdi for det samiske folk. Det som startet som en lokal naturvernsaksjon, utviklet seg til å bli et historisk opprop mot den norske stats behandling av det samiske folk. ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE er en fiksjonsfilm basert på de virkelige hendelsene fra Altaaksjonen og de modige menneskene som kjempet kampen for samiske rettigheter på slutten av 70-tallet. 

I arbeidet med å lage filmen har jeg hatt mange sterke møter med mennesker som deltok eller ble berørt av Alta-saken. For samene handlet Alta-saken ikke bare om å bevare elva, det utviklet seg også til en kamp på liv og død. Alle disse historiene jeg har blitt fortalt, om smerte og håp, om splittelse og samhold har i denne filmen smeltet sammen til én historie, til en fortelling om et folks kamp mot overmakten og for et menneskes rett til å være seg selv, sier regissør Ole Giæver. 

Debuterer som skuespiller

I filmen følger vi Ester, spilt av Ella Marie Hætta Isaksen, som skjuler sin identitet for å unngå å bli utsatt for rasisme. Når Ester plutselig havner midt i demonstrasjonene starter en personlig reise ut av skammen hun så lenge har båret med seg. Ella Marie Hætta Isaksen debuterer som skuespiller i rollen som Ester. 

— Det er en stor ære å få fortelle historien om hvordan Alta-saken berørte enkeltmenneskers liv. Karakteren min Ester er en sammensatt kvinne, modig og sterk karakter, men med sine usikkerheter og utfordringer. Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i henne, sier Ella Marie Hætta Isaksen. Jeg kunne virkelig ikke drømt om en bedre måte å debutere som skuespiller på, da denne historien står meg veldig nær. Under filminnspillingen har vi lyttet, lært, snakket om og kommet tett på mange som kjempet på 70- og 80-tallet. Som urfolks- og miljøaktivist har Alta-aksjonistene alltid vært store forbilder for meg, og det er med en enorm respekt jeg tok fatt på dette prosjektet, fortsetter Ella Marie Hætta Isaksen. 

Høyaktuell og tiltrengt film 

Festivalsjef for Tromsø Internasjonale Filmfestival Lisa Hoen ser frem til at årets TIFF-publikum skal få møte en åpningsfilm med en sterk regional forankring.  

— ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE er basert på en viktig og vond historie fra Sápmi og Nord-Norge. Filmen er høyaktuell og tiltrengt. I tillegg til å ta for seg bakteppet av hendelsene som skjedde under Alta-saken inviterer den publikum inn i en sterk og personlig historie om samisk identitet.  Det er både med ydmykhet og stolthet vi presenterer  ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE som åpningsfilm for TIFF 2023, og vi ser frem til å la våre publikummere bli både rørt og engasjert av Giævers spillefilm, sier Hoen 

ELLOS EATNU - LA ELVA LEVE er produsert av Mer Film AS, med Maria Ekerhovd som produsent. Ole Giæver er regissør og manusforfatter for prosjektet. 

Les også: