Gripende historier fra den arktiske ytterkanten: Film Fra Nord-programmet er klart!

Fra uhøytidelige komedier og poetiske erindringsdokumentarer, til historier om bearbeidelse av traumer og tap. I TIFFs største sideprogram, Film Fra Nord, får du fengslende fortellinger av høy kunstnerisk kvalitet fra Barentsregionen og andre nordlige områder.

Publisert 02.12.2021 — Hanna Hjelmeland

TYSTNADEN I SÁPMI Foto: Paranord Film

Årets Film Fra Nord-program består av totalt 42 kortfilmer, dokumentarer og langfilmer. Det blir hele 13 verdenspremierer på filmer laget i Nordland, Troms og Finnmark. Både av spennende nye og unge regissører, og etablerte filmskapere.

En perle av en åpningsfilm

Åpningsfilmen er den norske dokumentarfilmen SMILE OG VINKE av Eva Charlotte Nilsen. I filmen, som har verdenspremiere på TIFF, retter Nilsen et granskende blikk på egen barndom på Østlandet på starten av 60-tallet. Filmen er et oppløftende verk som nøster opp i minnets mysterier og en hyllest til naturens helbredende kraft. Nilsen er en filmskaper som er basert i Vesterålen og har tidligere vært leder for Nordnorsk Filmsenter. Hun har jobbet som regissør, fotograf, klipper og programsekretær i NRK og stått bak en rekke filmer for museer, offentlige virksomheter, tv-selskaper og frie prosjekter. Programsjef i Film Fra Nord, Espen Nomedal, var aldri i tvil om at dette måtte bli årets åpningsfilm.

- Det er en perle! Filmen består av tankerekkene til Nilsen rundt tilværelsen og livet. Den er støpt i stemningsfull nordnorsk kystnatur som stadig endrer seg og avslører nye overraskelser. SMILE OG VINKE er et lys i mørketida og selvfølgelig måtte dette bli åpningsfilmen i Film fra Nord, sier Nomedal.

SMILE OG VINKE
Åpningsfilmen SMILE OG VINKE av Eva Charlotte Nilsen

Med 23 kvinnelige filmskapere i årets program er det flere enn noen gang. Fra nye og spennende filmstemmer som russisk-svenske Yuliya Antonova (SPIN THE BOTTLE) og norske Astrid Ardagh (A FORGOTTEN CHILDHOOD) til etablerte internasjonale navn innen dokumentarfilmkunst som urfolkfilmskaperne Elle-Máijá Tailfeathers (KÍMMAPIIYIPITSSINI: THE MEANING OF EMPATHY) fra Canada og Suvi West (EATNAMEAMET - OUR SILENT STRUGGLE) fra Finland, som på hver sin kompromissløse måte portretterer kvinner og menn i dag med urfolksbakgrunn.

SPIN THE BOTTLE av Yuliya Antonova
SPIN THE BOTTLE av Yuliya Antonova

Sterke historier i helaftens dokumentarfilmer

Film fra Nord-programmet inneholder også i år helaftens dokumentarfilmer. Blant dem er norsk-svenske TYSTNADEN I SÁPMI, regissert av Liselotte Wajstedt og produsert av Linn Henriksen. Filmen som har verdenspremiere på TIFF prøver å finne årsaken til at alvorlige temaer som seksuelle overgrep har blitt fortiet i generasjoner innad i det samiske samfunnet. Kvinnene som står frem i filmen har på hver sin måte utfordret forsøkene på å fortie overgrepene deres.

22 av filmene konkurrerer om å vinne Tromsøpalmen på TIFF 2022, prisen deles ut av en jury til beste film under 60 minutter.

Film fra Nord-programmet byr på filmer fra steder vi sjeldent ser og ulike personlige måter å fortelle historier på.

- Filmene er laget av aktører fra hele verden både foran og bak kamera. Dette er noe av det som gjør sideprogrammet så spennende og mangefasettert. Programmet har alt fra urfolksperspektivene til Blackfeet Nation i Canada og Inuk til filmer om sterk samisk tilhørighet og også flerkulturelle og LGBTQ+ filmskapere. Dette brede spekteret av kunstnere satt sammen, er en av Film fra Nord-programmet aller fremste styrker, konkluderer Espen Nomedal.

Se hele Film fra Nord-programmet HER

Les også: