Første smakebiter fra TIFF 2022

Programmet for neste utgave av TIFF slippes ikke før godt uti desember, men vi klarer ikke å dy oss og presenterer her tre godbiter du kan glede deg til i januar!

Publisert 04.11.2021 — John-Kristian Dalseth

Hidetoshi Nishijima og Masai Okada i DRIVE MY CAR. Foto: Arthaus

DRIVE MY CAR er et japansk drama av Ryûsuke Hamaguchi, et av de store stjerneskuddene på den asiatiske regissørhimmelen, som blant annet står bak filmene Happy Hour (2015) og Asako I & II (2018). Filmen forteller om forberedelsene til en oppsetning av Anton Tsjekhovs Onkel Vanja på en alternativ teaterscene i Hiroshima. Vi kommer tett på et ensemble der rivalisering, kjærlighetssorg og savn bobler under overflaten. Alt mesterlig orkestrert av festivalfavoritten Hamaguchi og med en knallrød Saab 900 som filmens røde tråd.

Drive_My_Car_02
Hidetoshi Nishijima og Toko Miura i DRIVE MY CAR. Foto: Arthaus

Filmen, som er basert på en novelle av Haruki Murakami, vant både prisen for beste manus og kritikerprisen under årets filmfestival i Cannes. Den er også en av festivalsjef Lisa Hoens personlige favoritter i programmet:

- DRIVE MY CAR er en nydelig film som nok blir et høydepunkt for mange publikummere på TIFF. Den har en veldig spesiell og engasjerende stemning, som man også kjenner igjen fra novellen til Murakami, og jeg føler filmen sier noe viktig om både språk og kommunikasjon, sier Hoen.

DRIVE MY CAR får norsk kinodistribusjon av Arthaus. Se trailer for filmen her!Noe helt annet kommer fra Island i form av den mye omtalte LAMB, som etter sin verdenspremiere på årets filmfestival i Cannes har gått sin seiersgang på festivaler verden over – hvor den har blitt en snakkis hvor enn den har vært vist. Filmen handler om paret María (Noomi Rapace) og Ingvar (Hilmir Snaer Gudnason) som lever et rolig liv som sauebønder på en vakker og tilbaketrukket gård på Island. Når de oppdager en mystisk nyfødt på deres eiendom bestemmer de seg for å ta vare på og oppdra den som sitt eget barn. Denne uventede livshendelsen bringer den nye familien mye glede, men truer også med å ødelegge den.

Lamb_01
Hilmir Snaer Gudnason og Noomi Rapace i LAMB. Foto: Another World Entertainment

LAMB er første spillefilm av regissør Valdimar Jóhannsson og vant Prize of Originality i det prestisjetunge programmet Un Certain Regard i Cannes. På TIFF vil filmen være en del av sideprogrammet Overdrive, som presenteres i sin helhet på TIFF kick-off på Verdensteatret 16. november (skaff deg din billett her!). Filmen får norsk kinodistribusjon av Another World Entertainment. Se trailer for filmen her!


Hvor føler man seg hjemme? Dette spørsmålet er utgangspunktet for den fantastiske dokumentarfilmen MR. BACHMANN AND HIS CLASS. I Stadtallendorf i Tyskland, en by med en komplisert historie som både inkluderer og ekskluderer tilflyttede utlendinger tilbyr den kreative og unike læreren Dieter Bachmann sine elever nøkkelen til det eneste stedet de virkelig kan føle seg hjemme – i hans klasserom.

Mr_Bachmann_01
Stillbilde fra filmen MR. BACHMANN AND HIS CLASS. Foto: Films Boutique

Filmen vant både Sølvbjørnen og publikumsprisen ved årets filmfestival i Berlin og skal i tillegg til ordinære publikumsvisninger på TIFF også vises for flere hundre lærerstudenter i samarbeid med Institutt for lærerutdanning og pedagogikk. Se et klipp fra filmen her!


Flere filmer fra programmet til kommende festival vil bli sluppet på vårt TIFF Kick-Off på Verdensteatret 16. november og i starten av desember vil vi også lansere Film fra Nord programmet for TIFF 2022. Det komplette programmet for filmfestivalen vil bli annonsert i midten av desember. Følg med!

Vi sees på TIFF 17. - 23. januar!

Les også:

TIFF søker teknisk leder