Film fra Nord-programmet er klart!

Publisert 07.12.2023 — Sandra Aminda Indahl

Åpner med Mirakelet i Gullspång

Årets åpningsfilm for Film fra Nord er Mirakelet i Gullspång av Maria Fredriksson. Publikum og kritikere har latt seg forbløffe og begeistre av denne dokumentaren, som vil få sin norgespremiere under Tromsø internasjonale filmfestival.

- Fortellingen, og regissør Maria Fredrikssons måte å presentere den på, er fullstendig uforutsigbar, fengslende og samtidig tankevekkende, og jeg gleder meg stort til å vise den til TIFF-publikummet, sier Astrid Aure, programsjef for Film fra Nord.

Filmen følger to nordnorske søstre som sier de har opplevd et mirakel: Når de skal kjøpe en leilighet i den lille svenske byen Gullspång møter de selgeren Olaug, som er prikk lik deres avdøde søster. Ikke bare det: hun er født på samme dag, og har vokst opp på andre siden av fjorden til søstrene i Troms.

- Historien om søstrene er en utpreget norsk og nordnorsk fortelling, så Tromsø internasjonale filmfestival er et perfekt sted å vise den for første gang til publikum i Norge, sier regissør Maria Fredriksson.

Filmen begynner som en utrolig familiegjenforening, men tar flere brå vendinger og utvikler seg til en dramatisk fortelling om arv og miljø, familiehemmeligheter og vårt behov for å ha noe å tro på.

Stillbilde fra Mirakelet i Gullspång

Rekordmange langfilmer

I årets Film fra Nord-program finner vi rekordmange filmer i det lange formatet. Fra fjoråret har antallet påmeldte langfilmer doblet seg, med et imponerende høyt nivå.

- Et viktig mål for Film fra Nord er å bidra til å utvikle den regionale filmbransjen, så dette er en spennende utvikling vi og aktørene i bransjen har jobbet med over mange år, sier Aure.

- Selv om vi vil se årlige svingninger, tar jeg dette som et tegn på at den nordlige bransjen har god fart framover.

Hele 12 langfilmer er valgt ut denne gang, både spillefilmer og dokumentarer, fra hele Arktis.

- Woolly av Rebekka Nystabakk, en hjertevarm dokumentar fra en fjøs i Nordland, Practice som er spillefilmdebuten til Tromsø-baserte Laurens Pérol og den fascinerende Soviet Barbara – The Saga of Kjartan Ragnarsson av Gaukur Úlfarsson som utspiller seg i Russland i tida opp mot angrepene på Ukraina, er sterke filmer som også viser noe av bredden i årets program, sier programsjefen.

Stillbilde fra Sau

Løfter fram historier fra nordlige urfolk

I årets program presenteres også tre samiske langfilmer, et historisk høyt tall. I tillegg kommer tre kortfilmer, samt flere filmer av og om andre nordlige urfolk.

- Tre samiske langfilmer, og av dette kaliberet, er rett og slett oppsiktsvekkende levert av en ung og relativt liten bransje. Som en festival plassert i Sápmi er det naturlig å gi et spesielt fokus til filmer laget av både samiske og andre nordlige urfolk, og jeg følger den sterke utviklingen i denne delen av filmbransjen med stor interesse, sier Aure.

Programsjef Film fra Nord Astrid Aure. Foto: Jamie Michael Bivard

Je’vida av Katja Gauriloff og Homecoming av Suvi West og Anssi Kömi, henholdsvis spillefilm og dokumentar, handler begge om å ta den samiske historien og identiteten sin tilbake. Sammen med inuittiske What We See av Lucy Tulugarjuk og Carol Kunnuk fra Canada, og Sara Margrethe Oskals The Tundra Within Me, er nordlige urfolk sterkt representert i av årets Film fra Nord-program.

Stillbilde Homecoming

Sannhet og forsonings-temaer går igjen

Også blant årets utvalgte kortfilmer, står nordlige urfolksfilmer sentralt. Ett av kortfilmprogrammene har sannhets- og forsoningsprosessene som nå pågår som en overbygning. Her kan publikum se fire ulike kort-dokumentarer som undersøker konsekvenser av kolonialiseringen av Sápmi, Grønland og de canadiske inuittenes områder.

- Sannhet og forsoning er veldig store ord, og disse prosessene er komplekse og krevende. Om noe, tror jeg på filmens kraft til å gå forbi ordene og hjelpe oss å håndtere det uhåndterlige. Disse fire filmene øker forståelsen vår og inviterer til dialog, sier Aure.

Stillbilde My Grandfather's Language

Totalt er det 5 kortfilmprogrammer, der 25 kortfilmer er med i konkurranse. Utenom konkurranse er det et eget program med seks kortfilmer av unge filmskapere og studenter.

Hele programmet for Film fra Nord finner du her.

Les også: