Dokumentaren Life is Beautiful - Al Haya Helwa åpner TIFF 2024

Den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly reiste i 2014 fra Gaza til Tromsø for å besøke Nordisk Ungdom Film Festival. Nå, nesten 10 år senere, blir langfilmen hans Life is Beautiful - Al Haya Helwa åpningsfilm på Tromsø internasjonale filmfestival.

Publisert 05.12.2023 — Sandra Aminda Indahl

Mens Jabaly besøker Tromsø, stenges grensen mellom Egypt og Gaza. Dokumentaren tar for seg regissørens 7 år lange limbotilværelse og kamp for å beholde sin palestinske identitet, samt det å bli anerkjent som filmskaper.

-Life is Beautiful - Al Haya Helwa er en film om samhold, fellesskap og en hyllest til Tromsø som by og solidariteten Jabaly fikk fra menneskene som tok imot han, sier festivalsjef i TIFF, Lisa Hoen.

I filmen søker Jabaly om arbeidsvisum som filmregissør, men møter motstand fordi han på daværende tidspunkt ikke hadde filmfaglig utdannelse, det til tross for at dokumentarfilmen hans Ambulance ble vist på flere av verdens største filmfestivaler. Jabaly må kjempe for å bli anerkjent som filmskaper.

- På mange måter stiller den spørsmål med hvem som kan kalle seg kunstner eller filmskaper, og hvem som har retten til å definere dette, sier Hoen.

Still fra Life is Beautiful

Lyspunkter i dystre tider

Jabaly har tidligere deltatt på festivalen med hans første langfilm Ambulance i 2017 og som med-kurator av sideprogrammet Arabica under TIFF 2023.

- Tromsø har vært som et andre hjem for meg, det er nesten 10 år siden jeg kom hit for første gang og jeg har følt meg som en Tromsøværing siden. Så det er stort å få åpne TIFF med Life is Beautiful - Al Haya Helwa, en film om livet mitt, Tromsø og Gaza. Dette er veldig emosjonelt for meg, sier Jabaly.

Årets grunntema for festivalen dreier seg om å bruke film til å se løsninger og finne håp i den krevende situasjonen verden befinner seg i.

Still fra Life is Beautiful

- Life is Beautiful - Al Haya Helwa passer så godt overens med dette. Det er en sterk og vakker dokumentar som handler om å finne lyspunktene i mørket. Mohamed har både som menneske og filmskaper en vilje og egenskap til å se etter det gode og vakre i dystre tider, sier Hoen.

- Å presentere denne filmen nå er utfordrende, men også viktig. Jeg har mange vakre minner fra min oppvekst i Gaza. I dag er ikke byen til å kjenne igjen. Alt har blitt ødelagt over de siste månedene med brutalitet og folkemord. For meg er denne filmen en måte å minne verden på hvordan jeg husker Gaza, og vise alt det vakre i ruinene. “Livet er vakkert” er et uttrykk jeg bruker daglig. Det er en påminnelse om å sette pris på livet, men også et eksempel på motstand – som en Føniks som reiser seg opp av asken igjen og igjen, sier Jabaly.

Still fra Life is Beautiful

Et kjærlighetsbrev til Tromsø by, Gaza og mamma

- Tromsø er byen jeg fikk bli voksen i. Store deler av mitt voksne liv er tilbragt her med min bonusfamilie. For meg er filmen et kjærlighetsbrev til Tromsø, Gaza og min mamma, sier Jabaly

Filmen vil få norgespremiere mandag 15. januar under Tromsø internasjonale filmfestival 2024.

- Det føles veldig riktig å ha filmen som åpningsfilm for TIFF. Filmen er en hyllest til Tromsø by, samt minner oss om hva man kan få til i et lokalsamfunn bare man står sammen og samarbeider. Life is Beautiful - Al Haya Helwa er filmen vi trenger akkurat nå, avslutter Hoen.

Festivalsjef Lisa Hoen og regissør Mohamed Jabaly. Foto: Jamie Michael Bivard

Les også:

Thank you!