Disse filmene bør du få med deg!
Med over 100 filmer på programmet kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne! Vår festival- og programsjef, assisterende programsjef, redaktør og programsjef for Film fra Nord tipser deg om sine favoritter!
Publisert 10.01.2025 — TIFF
Billettsalget har startet, og du lurer kanskje på hvilke filmer på programmet du bør rydde plass til i kalenderen! Med over 100 filmtitler er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man vil se.
For å hjelpe deg på vei har vi samlet noen av årets filmfavoritter fra vår festivalsjef, assisterende programsjef, programredaktør, og programsjef for Film fra Nord!
Favoritter fra programmet
I denne stilige scifi-thrilleren av regissør Fleur Fortune, møter vi et forskerpar som har alt de ønsker seg - bortsett fra et barn. Det blir full rulle, drama og manipulasjon når deres «sensor», Mia (Alicia Wikander), sendes ut av myndighetene for å teste deres egnethet som foreldre.
– Rå, overraskende, morsom og ubehagelig på en gang - med klima og autoritære regimer som et underliggende tema, sier festivalsjef Lisa Hoen.
Av regissør Hu Guan får vi Black Dog, en poetisk blanding av western, sosialt drama, presentert som en klassisk fortelling om ære og lojalitet.
Mens Kina forbereder seg til OL i Bejing, flyttes mennesker fra en landsby ved Gobiørkenen. De etterlater seg hunder som må drives bort før stedet skal rives og erstattes av en ny moderne by. Den nylig løslatte Lang blir med i patruljen som skal fange løshundene, men knytter et spesielt bånd til en utmagret og svært utspekulert svart hund.
– Tre ensomme sjeler møtes i denne storslåtte filmen fra Kina: En mann, en kvinne, og en hund. Visuelt slående og samtidig overraskende morsom og varm, sier assisterende programsjef Henning Rosenlund.
RaMell Ross leverer en av årets mest poetiske filmer som trekker oss dypt inn i USAs rasistiske fortid. Nickel Boys er en filmopplevelse som krever å bli husket.
– En film som er politisk, men også innovativ og full av dype følelser, sier programredaktør Kjetil Almås.
Vi møter en ung svart gutt, Elwood Curtis som får sin politiske oppvåkning i en tid preget av borgerrettighetsbevegelsen, og blir sendt til forbedringsanstalten Nickel. Der blir han utsatt for et system preget av rasisme og misbruk, men han finner også vennskap i form av Turner, en ung mann som deler Elwoods sammenbitte vilje og behov for å overleve.
Kortfilmprogrammene i sideprogrammet Film fra Nord er perfekte for alle som vil få med seg mange filmer på kortere tid. Her presenterer festivalen det beste innen kort fiksjonsfilm og dokumentar fra Sápmi, nordlige deler av Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada, samt Alaska, Island og Grønland.
I år kan du glede deg med flere lokale historier fra nordnorske filmskapere! Sjekk spesielt ut sideprogrammene Kortfilm 1, Kortfilm 3 og Kortfilm 5.
– I Young Directors/Student films er ikke mindre enn tre svært talentfulle, unge Tromsø-regissører representert, forteller Aure.
Spektakulære visninger i Alfheim svømmehall
Om du vil få med deg de mest spektakulære visningene burde du få med deg en av filmene i vår nye visningsarena for i år, Alfheim svømmehall.
Her har festivalen hentet opp brukte kinoseter fra kinoen på Steinkjer for å skape en visningsarena som rett og slett blir både behagelig og ikonisk! På topp tre av festivalens største lerret, foreslår vi å sjekke ut disse filmene:
Afternoons of Solitude av Albert Serra er blant filmene man finner i årets konkurranseprogram. Her møter vi den unge, peruvianske tyrefekteren Andrés Roca Rey både i og utenfor kampene i ringen.
- En kompromissløs og fascinerende dokumentar om tyrefekting. Observerende og ærlig, vakker og brutal. Slettes ikke for alle, men anbefales likevel! Sier assisterende programsjef Henning Rosenlund.
Filmen lykkes i å formidle de hårfine marginene mellom liv og død, både for Roca Rey og oksen. Denne filmen er for de som ønsker en nærmere forståelse og refleksjon rundt denne underlige og brutale tradisjonen.
#Hvaldimir, Conversations with a Spy Whale
Hvaldimir ble en sensasjon på sosiale medier, og i denne dokumentaren som man finner i årets Film fra Nord Langfilm-program fortelles historien om hvithvalen som muligens rømte fra en russisk militærbase.
– En utrolig fascinerende historie om «spionhvalen» Hvaldimir, som ble verdensberømt nettopp i våre nordlige farvann. Den perfekte arenaen for de storslåtte naturbildene i denne filmen må være Alfheim, med utsikt til fjorden, forteller programsjef for Film fra Nord Astrid Aure.
Ungdom og familierelasjoner i fokus
På årets program finner man flere dokumentarer som utforsker familierelasjoner og ungdommens liv, hver med et unikt kulturelt og historisk perspektiv: fra tre generasjoner av kvinnelige filmskapere i Georgia, til en ung gutts oppvekst i Budapest, og urfolksungdoms drømmer og utfordringer i Canada.
Mother and Daughter or the Night is Never Complete
Lana Gogoberidze på 95 år har regissert denne dokumentaren om sin egen familie som består av tre generasjoner med kvinnelige filmregissører i Georgia fra 1920-tallet frem til i dag.
- Filmen blir skremmende aktuell når Nutsa forteller om behandlingen hennes foreldre, som var intellektuelle og frittenkende mennesker, fikk av Stalins regime. En filosofisk, vakker og meningsfull film som gir oss et større bilde av Øst-Europa gjennom familiens historie, forteller Hoen.
I denne gatedokumentaren av Dávid Mikulán, Bálint Révész følger vi Sanyi og vennegjengen gjennom ti år med kameratskap og ungdomstid.
Vi får et innblikk i Sanyis liv, hans forhold til familien, søsteren, skolen og barnevernet, samt hans tanker om livet, kjærligheten og fremtiden. Det er en dokumentar som viser oss hvor viktig drømmer og håp er, og ikke minst Sanyis ukuelige livsgnist i møtet med samfunnets krav.
– En fascinerende og ufiltrert dokumentar om en vilter oppvekst i Budapest, sier Almås.
Ninan Auassat: We, the Children
En rørende, fornøyelig, ærlig og kraftfull dokumentar om hva ungdom fra ulike kanadiske urfolk drømmer om og kjemper for.
– Den anerkjente urfolkfilmskaperen Kim O’Bomsawin har kompromissløst valgt de unges perspektiv, sier Aure.
O’Bomsawin har filmet ungdommene i seks år, hvor de har fått snakket fritt. Dokumentaren viser alt fra deres søskenbånd til personlige ambisjoner. De sykler, fisker og håper på en fremtid i sine lokalsamfunn. Med en historie som utfolder seg på naturlig vis, blandes fornøyelige øyeblikk med ærlige refleksjoner.
Noen av filmene som falt i smak?
Du kan sjekke ut kalenderen for å skaffe deg en oversikt over visningstidene og visningsstedene, bla i katalogen for en dypere oversikt over hver enkelt film, eller bla gjennom programsiden.
God oppdagelsestur!