Den prisbelønte forestillingen «03:08:38 – Tilstander av Unntak» til TIFF 2022

Tore Vagn Lid og Transiteatret-Bergen gjester TIFF og Hålogaland Teater med forestillingen 15. og 16. januar 2022. Det blir et direktesendt eksperiment i grensesnittet mellom filmkunst og scenekunst – som deles samtidig fra Hålogaland Teater og TIFF til «lytteposter» i Moskva, New York og Bagdad.

Publisert 16.12.2021 — Hanna Hjelmeland

03:08:38 TILSTANDER AV UNNTAK er et eksperiment i grenseland mellom film- og scenekunst Foto: Transiteatret

Tromsø internasjonale Filmfestival i samarbeid med Hålogaland Teater presenterer 03:08:38 TILSTANDER AV UNNTAK av Tore Vagn Lid med Transiteatret-Bergen. Den prisbelønte forestillingen blir et kick-off til filmfestivalen med to oppsetninger, henholdsvis lørdag 15. og søndag 16. januar på Hålogaland Teater.

«Det trengs bare en forestilling om 22 juli, denne» (NRK)

Tre timer, åtte minutter og trettiåtte sekunder var tiden det tok en ung mann å sprenge et norsk regjeringsbygg for så å henrette mennesker på en sommerleir for sosialdemokratisk ungdom. Totalt drepte han 77 mennesker. Hvordan reagerte (om)verdenen? Hva ble sagt utenfor Norge? Hvordan reagerte ulike samfunn, ulike mennesker – ikke etterpå – men midt i en slik tilstand, hvor ingen ennå visste noe sikkert om omfang, årsak og motivasjon; hvor spekulasjoner gikk i alle retninger. Og hva kan en slik unntakstilstand avsløre om et samfunns politiske reflekser, og om oss selv som politisk handlende individer – den gang som nå?

Den prisbelønte regissøren Tore Vagn Lid og Transiteatret-Bergen kommer til Tromsø med et stjernelag av utøvere i prosjektet «03:08:38 Tilstander av Unntak» – et eksperiment i grensesnittet mellom filmkunst og scenekunst.

03:08:38 TILSTANDER AV UNNTAK er en slags direktesendt filminnspilling. En rekonstruksjon av ettermiddagen 22. juli 2011, presentert i sann-tid og bygget på autentiske radiosendinger og lydopptak fra denne dagen. Sekund for sekund, arbeider et team av tegnere, filmskapere og musikere med vår forståelse av denne skjellsettende ettermiddagen. 03:08:38 TILSTAND AV UNNTAK ble belønnet med to «Heddapriser», og mottok «Osloprisen for Årets Scenekunst» 2020.

«At en minutt-for-minutt- teaterforestilling fra terrorangrepet 22. juli 2011 skulle bli noe av det mest meningsfylte jeg har sett på teater, hadde jeg ikke trodd.» (NRK)

Forestillingen i Tromsø blir et direktesendt eksperiment i grensesnittet mellom filmkunst og scenekunst – som sendes samtidig fra Hålogaland Teater til «lytteposter» til publikum samlet i Moskva, New York og Bagdad.

I Bagdad/Khanaqin på Rwband Theatre

I New York, Brooklyn på Syndicated 

I Moskva på DK Rassvet

Billetter til forestillingen på Hålogaland Teater - UTSOLGT!

Vær publikum under panelsamtalen søndag 16. januar kl 12.00: SCENEKUNST <–> FILMKUNST: «03:08.38 Tilstander av Unntak» som mediale grensesnitt?

Mer informasjon om forestillingen www.transiteatret.no

Teaser med engelsk undertekst:

Teaser med arabisk undertekst: 

Teaser med kurdisk undertekst: 


Utsnitt fra anmeldelser av 03:08:38 TILSTANDER AV UNNTAK:

«Det trengs bare en forestilling om 22 juli, denne» (NRK)

«Faktum er at «03:08:38 Tilstander av unntak» kanskje vil stå igjen som den mest sentrale kunstneriske bearbeidelsen over 22. juli-dagen og dens hendelsesforløp. Ikke over årsaks mønstre, konsekvenser, navngitte personer eller byråkrati, men de faktiske hendelsene.» (Dagsavisen)

«At en minutt-for-minutt- teaterforestilling fra terrorangrepet 22. juli 2011 skulle bli noe av det mest meningsfylte jeg har sett på teater på lenge, hadde jeg ikke trodd.» (NRK)

"Vi fikk aldri se Memory Wound, Jonas Dahlbergs lovende utkast til nasjonalt minnesmerke på Utøya (...) Med Tilstander av unntak har nasjonen endelig fått et minnesmerke over 22. juli 2011" (Siri Meyer)

«Ei teateroppleving av dei sjeldsynte, stort tenkt og stor utført» (Dag og tid, Jan Landro)

Medvirkende:

Audiovisuelt konsept og regi: Tore Vagn Lid

Scenografi: Øystein Nesheim & Tore Vagn Lid

Tegnere: Øystein Nesheim, Arvid Pettersen,

Kamerateam: Anders Elsrud Hultgreen (kamera), Tor Christian F. Bleikli (lys) og Øystein Nesheim (live tegning)

Komposisjoner/arrangement: Tore Vagn Lid / Terje Isungset

Audiovisuell avvikling: Mathias Grønsdahl

Lyddesign: Tore Vagn Lid / Morten Skage / Mathias Grønsdahl-

Musikere: Terje Isungset (perkusjon), Per Jørgensen (trompet/sang), Morten Skage (bass), Tore Vagn Lid (gitar)

Sangere: Hilde Annine Hasselberg, Hanne Korsbrekke Askeland, Regine Cornelia Forthun, Idar Aaserud Løvlid og Erlend Leinan Lund sammen med sangere fra Vokal Nord

Produsent: Tor Christian F Bleikli, Produsent (New York) Sigrid Aakvik og Pahn

Produsent (Irak) Rezan Saleh

Produsert av Transiteatret-Bergen i samarbeid med Institutt for medievitenskap W. Goethe Universitet, (Frankfurt a.M.), Det Vestnorske Teatret og Vega Scene.

Gjestespillet arrangeres i et samarbeid mellom Hålogaland Teater, Tromsø Internasjonale Filmfestival, Transiteatret-Bergen og Performing arts hub Norway.

Støttet av Norsk kulturråd, Statens Kunstfond (DK), PAHN og Bergen kommune.


Les også: