Sjekk ut programmet til Silent Film Days!

Nå er programmet til Silent Film Days 2024 lansert med 8 unike stumfilmkonserter, i tillegg til en gratis stumfilm-danse-mash-up byr festivalen på Silent Films – Live Music på Verdensteatret i 18.-21. april.

Publisert 22.03.2024 — Sandra Aminda Indahl

Festivalen åpner med den multi-talentfulle musikeren Mie Bergh som skal komponere og live fremføre musikk til den svenske stumfilmen THE GIRL IN TAILS – en herlig sosial satire som leker seg med kjønnsroller.

Mie Bergh på TIFF Closing Party 2024. Foto: Magdalena Wojtas.

- Jeg har hatt stor glede av å få jobbe med denne filmen! Den er humoristisk, men tar samtidig opp seriøse temaer og reelle følelser, sier musikker Mie Bergh.

GRENSER OG BEGRENSNINGER

Programmet utforsker grenser og begrensninger gjennom flere av stumfilmproduksjonene. Hvilke begrensninger mennesker opplevde i stumfilmepoken og hva vi opplever i dag. Dette reflekteres blant annet i åpningsfilmen hvor hovedkarakteren bryter ut av de satte samfunnsrollene ved å dra på skoleball i brorens kjole og hvitt når hun ikke får penger fra sin far til passende klær.

Årets barentsprosjekt LIMITE / Live: Hedvig Mollestad & Barentsband, fremført til fullsatt sal under premieren på TIFF i januar, faller inn under denne tematikken.

LIMITE / Live: Hedvig Mollestad & Barents Band til fullt hus under TIFF 2024. Foto: Jacob De Hoop

- Da TIFF presenterte filmen LIMITE av Mário Peixoto, en kunstner og poet som i hele sitt virke var opptatt av grenser og begrensninger, var nysgjerrigheten min umiddelbart pirret. Det ville være en perfekt tematisk vei videre, og kontrasten i filmens «base»: Tre mennesker stengt sammen i en liten båt, men med hele det store åpne havet rundt, er også et sølvfat når man skal lete etter musikalske idéer, musikalsk leder Hedvig Mollestad.

Den episke stumfilmen THIEF OF BAGDAD akkompagnert av Kjetil Schjander Luhr og Saleh Mahfoud med band bryter musikalske grenser.

Bilde fra THIEF OF BAGDAD.

- I forestillingen Tyven fra Bagdad dreier det seg mer om grenseoppgangen mellom Hollywoods klisjeer og drømmer om det eksotiske fra fortellinger som Tusen og en natt, og det autentiske i den arabiske musikken som blir fremført på scenen, sier festivalsjef Lisa Hoen.

ABSURD, GROV OG TIDVIS UBEHAGELIG

Tromsøbandet Cult Member, kjent for sin energiske og tunge musikk, møter Benjamin Christensens legendariske og tidligere forbudte stumfilm HÄXAN for en sterk og tidvis ubehagelig opplevelse.

Bilde fra HÄXAN

- Häxan er en av 1920-tallets mest interessante filmer, som fortsatt fremstår like unik og fascinerende mer enn hundre år etter den møtte publikum for første gang. Den er absurd, grov, tidvis ubehagelig og konfronterende, men også full av bekmørk humor og originalitet. Noen av gutta i Cult Member har vært involvert i stumfilmkonserter tidligere, men som band har de aldri spilt til stumfilm før. Vi gleder oss veldig til å se hva de vil gjøre her, sier John-Kristian Dalseth, Daglig leder ved Verdensteatret – Cinematek.

TALENTER FÅR UTFORDRET SEG

Sammen med Insomnia og deres talentprogram Cloud Exit løftes musikalske talenter til utfordringen det er å komponere og fremføre musikk til film. I tillegg til Mie Bergh er musikerne Sebastian Brose og Trond Jervell valgt ut. Brose, kjent under artistnavnet GOSTOSO, skal improvisere med lydklipp til en morsom danse-mash'up på dansegulvet på Verdensteatret Bar, mens Jervell som jobber i krysningspunktet mellom ambient, musique concrete og noise skal komponere og spille live til den franske filmen MÉNILMONTANT.

- Ménilmontant er en særegen film fra tiden da vi fortsatt ikke hadde definert helt hva en film er og skal være, og regissørene kunne eksperimentere og utforske filmmediet. Her fortelles en melodramatisk historie på en nyskapende måte, helt uten tekstplakater eller dialog, men med regi og skuespill som påvirker deg emosjonelt. Et par av scenene er ikoniske, men filmen har dessverre ikke fått den plassen den fortjener i filmhistorien, sier Hoen.

INGEN FESTIVAL UTEN...

Hvert år presenterer festivalen en eller flere mer klassiske verk i programmet. I år får vi Buster Keatons herlige humor og håpløse romantikk med THE NAVIGATOR, i tillegg til at både barn og voksne er invitert til Tromsø Barnefilmklubbs samarbeidsvisning av den fantastiske komedien SHERLOCK JR.

Bilde fra THE NAVIGATOR

- På Stumfilmdager må man alltid få med seg en klassisk pianokonsert slik man kan oppleve film på Verdenteatret, slik det var for 100 år siden. Disse komediene passer for alle – og er en unik opplevelse, avslutter Hoen.

SJEKK UT PROGRAMMET

Les også: