BEANS vant publikumsprisen

Den sterke filmen om Oka-krisen og urfolks identitet i Canada kapret flest hjerter på årets utgave av TIFF.

Publisert 23.01.2022 — John-Kristian Dalseth

Det ble delt ut seks priser på festivalens avslutningsseremoni lørdag kveld, men en av de gjeveste prisene deles ikke ut før på festivalens aller siste dag. Publikumsprisen stemmes fram av festivalgangerne og etter at flere hundre stemmer er talt opp søndag kveld er det klart at vinneren ble BEANS, den første spillefilmen fra regissør Tracey Deer.

Årets utgave av Tromsø internasjonale filmfestival var den 32. i rekken, og selv om de gjeldende smittevernrestriksjonene satte sine begrensninger både på kapasitet i kinosalene, muligheten for å kjøpe de tradisjonelle «rush tickets», samt alle sosiale arrangementer så har det vært en herlig festivalstemning i Tromsøs gater og kinosaler denne uken, og det er tydelig at publikum har satt pris på at i alle fall deler av den fysiske filmfestivalen var tilbake, etter fjorårets heldigitale utgave.

Gode besøkstall

Det ble totalt solgt 31 008 billetter til TIFF 2022. Av disse utgjorde 3370 såkalte VOD-billetter, altså forestillinger som er kjøpt for strømming via festivalens plattform TIFF Digital. Tallene inkluderer også de ca. 2500 skoleelevene som er påmeldt til TIFFs skolevisninger som pga. smittevernreglene i starten av januar ble utsatt til februar og vil finne sted etter festivalen.

Lisa på åpningsseremonien
Festivalsjef Lisa Hoen er fornøyd med besøkstallene på årets TIFF. Her fra åpningsseremonien mandag kveld. Foto: Mats Gangvik

Festivalsjef Lisa Hoen er fornøyd med besøkstallene, tatt i betraktning av de begrensende rammene rundt festivalen.

- Det har vært veldig krevende å arrangere festival midt i en pandemi, spesielt med endringene som ble innført kun tre dager før festivalstart, så all ære til stab, frivillige og partnere som har gjort dette sammen med oss. Vi er kjempeglade for at vi har fått møte publikum i kinosalene igjen, og kjent på den gode festivalstemningen der, sier hun.

Hoen er også glad for at flere tusen har kunne se festivalfilm hjemme i stuen på TIFF Digital.

- Vi vet at mange har hatt glede av det digitale tilbudet fordi de ikke har kunne delta på festivalen av forskjellige årsaker. Vi har også hørt om TIFF-fester utenfor Tromsø, hvor vennegjenger har møttes for å se festivalfilm sammen og dermed fått delta på TIFF selv om de ikke var her fysisk, sier festivalsjefen.

Hvis man ser på antall deltakere på årets festival lander man på 4561 unike brukere. Dette er summen av antall solgte festivalbevis, akkrediterte, presse, gjester, partnere m.m.

De fem mest populære filmene på festivalen var PARALELLE MØDRE, DRIVE MY CAR, LICORICE PIZZA, RED ROCKET og ZERO FUCKS GIVEN.

Publikum på Verdensteatret
Publikum på Verdensteatret under TIFF 2022. Foto: Mats Gangvik

Les også: