Stumfilmkonserten Arsenal legger ut på turné

Etter en fullsatt premiere under TIFF i januar, reiser Stumfilmkonserten Arsenal på turné.

Publisert 21.02.2023 — TIFF

Bildet er fra visning av Arsenal under TIFF 2023. 

Stumfilmen Arsenal, en viktig film fra ukrainsk filmhistorie, ble vist under Tromsø internasjonale filmfestival i år. Med grensesprengende live musikk, laget og spilt av metallbandet ATTAN sammen med bassist Nikolai Olshansky og trommeslager Tomas Järmyr, ble det en stor suksess. Nå skal Stumfilmkonserten reise på turné, og begynner i Vadsø 26. februar og på festivalen Barents Spektakel i Kirkenes, i samarbeid med Pikene på Broen, den 27. februar.

ATTAN
ATTAN

Metall og kontrabass

Live er metallbandet ATTAN spektakulært, og både visuelt og lydmessig levner de minst mulig rom for å trekke pusten. Bandet beskriver seg selv som «lyden av et folk som suger margen ut av sitt eget bein», men bassist Fritz Ragnvald Rimala Pettesen mener du ikke trenger å være metallfan for å komme på Stumfilmkonserten.

- Basert på responsen vi fikk i en fullsatt sal på Verdensteatret i Tromsø er dette noe å glede seg til og en totalopplevelse som også passer for de som ellers synes metall kan bli for hardt, forteller han.

I tillegg til Fritz Ragnvald Rimala Pettersen, består ATTAN av gitarist Bjørn Are Johansen fra Vadsø, gitarist Mathis Ståle Mathisen og trommeslager Aleksander Ralla Vilnes fra Alta og vokalist Remi Semshaug Langseth. 

I forbindelse med Stumfilmkonserten har de med seg artistene Tomas Järmyr fra Sverige og Nikolai Olshansky som har forlatt Russland. Nikolai spiller kontrabass og bassgitar, og er en av de beste representantene for den nye generasjonen av jazzmusikere fra Severomorsk i Murmansk-regionen. Tomas er en dyktig trommeslager og var medlem av rockbandet Motorpsycho fra 2017 til 2023.

Nikolai Olshansky
Tomas Järmyr

Arsenal

Den sovjetiske stumfilmen Arsenal, laget av den ukrainske regissøren Oleksandr Dovzjenko, tar oss med til januaropprøret i Kyiv i 1918 og viser krigens ødeleggende krefter. I filmen møter vi utmattede mennesker i en avfolket landsby og en krigshelt med ambisjoner om å snu på situasjonen. 

Stilen til filmen er tydelig propagandistisk med en rekke ukrainske symboler, samtidig som den synliggjør konfliktene som eksisterte mellom ukrainske nasjonalister og Sovjetunionens statsmakt. Dette er noe som føles relevant også i dag i forbindelse med krigen mellom Russland og Ukraina, og gjør dette til en svært komplisert, men også interessant film å vise for å synliggjøre spenningene som har vært mellom Ukraina og Kreml over lang tid.

Fra stumfilmen Arsenal

Stumfilmkonserter over mange år

Tromsø internasjonale filmfestival har i 15 år samlet musikere fra Barentsregionen, med støtte fra BarentsKult, for å re-aktualisere filmer fra stumfilmepoken. 

- Ingenting har forhindret oss fra å gjennomføre en produksjon en gang i året gjennom hele denne perioden. Når det ikke fantes utstyr kjørte vi 35mm-filmkopier i kofferter over grensa, og når det ikke var mulig å reise under pandemien arrangerte vi digitale konserter. Vi har valgt å lage en ny produksjon i år også. Såklart måtte den kommentere dagens situasjon, og slik ble det hardcore musikk og en ukrainsk film, forteller Igor Shaytanov, TIFF-produsent og prosjektleder.

- Prosjektet tar for seg et vanskelig tema. Vi var overrasket over den enorme positive responsen fra og suksessen hos publikum i Tromsø. Vi hadde ikke tenkt mye på turnéplaner før verket ble komponert ferdig, men nå ser vi at interessen er stor, og vi jobber aktivt med turnéplaner, fortsetter Shaytanov.

Etter konserten i Vadsø 26. februar og i Kirkenes den 27. februar, vil også Tromsø få et gjensyn med Arsenal og artistene under Stumfilmdagene i april. 

Du kan kjøpe billetter til konserten i Vadsø her, og til konserten under Barents Spektakel i Kirkenes her. 

Les også: