ÁRRAN 360° settes opp i Tromsø under TIFF 2023

ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar.

Publisert 07.12.2022 — TIFF

Det er en stor ære å annonsere at ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.   

— Vi er utrolig glade for å få Norgespremieren på ÁRRAN 360° til TIFF. Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen. 

MUOHTAČALMMIT av Hans Pieski

Innovative samiske filmer

Direktør i International Sámi Film Institute Anne Lajla Utsi ser frem til å vise prosjektet i Tromsø:

— Det er fantastisk å kunne bringe ÁRRAN 360° hjem til Sápmi med visninger på TIFF. Vi gleder oss til at publikum her hjemme kan få den magiske opplevelsen av ÁRRAN-lávvuen og de kraftfulle 360°-filmene. Å kunne presentere lávvuen i en ny form i en moderne tid, med innovative samiske filmer, som omfavner publikum, er veldig spennende.

ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360°-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi. Under TIFF 2023 vil ÁRRAN 360° stå utenfor Hålogaland Teater, i verdens største spesialbygde lávvu utstyrt med et 28 meter langt lerret.

— Kunstnerisk er filmene svært ulike, her er det eksperimentering med nye måter å fortelle historier på i nytt format. Publikum kan glede seg til en helt unik filmopplevelse i ÁRRAN 360° i januar, sier Hoen.

Fra ÁFRUVVÁ / MERMAID av Marja Helander

Støtte fra fylkeskommunen

Prosjektet presenteres av Tromsø internasjonale filmfestival og International Sámi Film Institute med finansiell støtte fra Troms og Finnmark Fylkeskommune.

— Da jeg besøkte Samisk filminstitutt i Kautokeino i september, ble jeg helt fascinert av deres arbeid. Jeg fikk også presentert ÁRRAN 360°, og da tenkte jeg at dette må flere få oppleve. Samisk film presentert med AR og VR i en lavvo med et lerret rundt publikum. Fantastisk! Arktis gjør seg veldig godt på film. I den kalde og vakre naturen møter man varme og gode mennesker. Jeg synes det er fint at TIFF formidler historier om vår landsdel - i vår landsdel, sier fylkesrådsleder Kristina Torbergsen.

— ÁRRAN 360° er et veldig bra prosjekt. Vi har hørt gode ord om det fra da det var i Venezia tidligere i år. Derfor har fylkesrådet foreslått til neste års budsjett at vi skal bevilge 200.000 kroner til dette. Klart at vi her nordpå også bør få oppleve dette spektakulære filmformatet som handler om oss som bor her, legger fylkesråd for økonomi og kultur Ronald Wærnes til.

Filmene i ÁRRAN 360°

EALLU - GIRDNU / REINDEER CORRAL av Elle Márjá Eira

OVIAS av Ann Holmgren Aurebekk

MUOHTAČALMMIT av Hans Pieski

EADNI / MOTHER av Liselotte Wajstedt

ÁFRUVVÁ / MERMAID av Marja Helander

DAATE DIJJIEN av Siljá Somby

Les mer om ÁRRAN 360°

Les også: