Sterke stemmer fra nord

Film fra Nord-programmet til TIFF 2021 er fylt med både unge og etablerte filmskapere, som alle byr på unike og sterke filmer fra vår region.

Publisert 04.12.2020 — Håvard Stangnes

SONATA av Jonas Selberg Augustsén er en av filmene i Film fra Nords åpningsforestilling. Foto: Anders Bohman

Film fra Nord er TIFFs største sideprogram, med kortfilmer, dokumentarer og langfilmer fra Barentsregionen og andre nordlige områder.

– Årets program inneholder 37 filmer, med alt fra kortfilm, dokumentar, eksperimentell film, spillefilmer og en filmkonsert, sier John-Kristian Dalseth, programsjef for Film fra Nord.

Blant disse er det tre filmer som utgjør årets åpningsforestilling: Skolen ved havet av Solveig Melkeraaen, Sju mil av Eilif Bremer Landsend og Sonata av Jonas Selberg Augustsén. Alle disse filmskaperne har vært presentert på TIFF tidligere. Melkeraaens forrige film Tungeskjærerne var åpningsfilm på TIFF 2017, mens Landsend og Augustsen har hatt filmer i tidligere utgaver av Film fra Nord programmet. Augustsen er en av Skandinavias mest spennende filmskapere, og vant blant annet Tromsøpalmen for sin kortfilm Sommarnatt ved TIFF 2017,

Det er med andre ord en sterk trio av filmskapere som leverer filmer med høy kvalitet og med tematikk som nok både vil underholde og engasjere.

8010 MARINA APARTMENT av regissør Thor Brenne er en av kortfilmene i konkurranse.

Tromsøpalmen

22 av filmene deltar i konkurranse og kjemper dermed om den nevnte gjeve Tromsøpalmen, som deles ut av en jury til beste film under 60 minutter i Film fra Nord programmet. Her er det representert filmer fra hele Barentsregionen, inkludert Sverige, Finland, Island, Russland og Canada.

– Programmet har et stort spenn i både sjangere og tematikk, med filmer som er spilt inn i alt fra Tromsø til Arkhangelsk til Grønland. I tillegg til disse byr programmet som alltid på en egen bolk fylt med filmer av filmstudenter eller andre talentfulle unge filmskapere, sier John-Kristian Dalseth.

Verdenspremiere og Korona-filmer

For tredje år på rad inkluderer Film fra Nord programmet også langfilm og spillefilm. Her finner man spesielt mye god dokumentarfilm, inkludert verdenspremiere på filmen Nordlands Jeanne D’Arc av Fredrik Horn Akselsen. Programmet byr også på god dokumentarfilm fra Island, Russland, Finland og Canada, samt en spillefilm Den längsta dagen regissert av nevnte Jonas Selberg Augustsén som altså har to filmer i årets Film fra Nord program.

Et annet program som inngår i Film fra Nord er det allerede annonserte prosjektet «Lockdown». Her har tre filmskapere samt ett band fra Nord-Norge fått i oppdrag av TIFF, med støtte fra Samfunnsløftet Sparebank1 Nord-Norge, å dokumentere koronakrisen sett fra deres nordnorske ståsted.

– Disse er Elle Marja Eira fra Kautokeino, Carl Christian Lein Størmer fra Tromsø og Inge Wegge i Kabelvåg. I tillegg vil bandet Iran Mayen fra Tromsø spille en livekonsert med en egenprodusert film som bakteppe, sier FFN-programsjef John Kristian Dalseth.

Film fra Nord er med andre ord fylt med godbiter fra både nært og fjernt som bare venter på å bli oppdaget av et sultent festivalpublikum og TIFF gleder seg veldig til å presentere disse filmene på filmfestivalen i januar!

Spillefilmen NORDLANDS JEANNE D'ARC av Fredrik Horn Akselsen er med i Film fra Nords langfilmprogram.

Les også: