7 filmer du ikke bør gå glipp av!

Har du begynt å planlegge festivaluken din? Vår festivalsjef Lisa Hoen tipser deg om 7 filmer du bør få med deg under årets festival!

Publisert 11.01.2024 — TIFF

Lurer du fortsatt på hva slags filmer du ikke kan gå glipp av under TIFF i år? Festivalsjef Lisa Hoen tipser om 7 filmer i programmet du burde legge i ditt festivalprogram!

Festivalsjef Lisa Hoen. Foto: Jamie Michael Bivard

Bilde Lisa: Festivalsjef Lisa Hoen. Foto av Jamie Michael Bivard.

STRAFF

Du vil ikke gå glipp av verdens premieren på den dypt humanistiske dokumentarfilmen Straff.

-I denne filmen er det ikke bare de innsatte som får tid og rom for refleksjon og selvransakelse, men også jeg som publikummer, sier Hoen.

Stillbilde STRAFF


Vi følger de innsatte i et fengsel som tester ut nye måter å sone fengselstida på. Regissør Øystein Mamen tar oss med på en stille observasjon av daglige rutiner og små samtaler som får deg til å kjenne på hva det vil si å være menneske og måtte ta konsekvensene av skjebnesvangre handlinger.

TERRESTRIAL VERSES

  Om du allerede har satt opp en plan for festivaluka kan vi anbefale Terrestrial Verses. Med små korte episoder, skarpe politiske betraktninger, og humor i hver scene, passer filmen perfekt inn i et hektisk festivalprogram.

  -Denne filmen fikk meg både til å le og bli frustrert, forteller festivalsjef i TIFF Lisa Hoen.

  I filmen får man et innblikk i det iranske samfunnet, og hvordan hver eneste dagligdagse relasjon er preget av at noen prøver å ha makt over andre.

  Stillbilde Terrestrial Verses


  HOUSEKEEPING FOR BEGINNERS

   En supervarm og optimistisk film om Dita som har åpnet hjemmet sitt som et «safe space» for skeive folk, og samtidig må motvillig ta seg av kjærestens barn.

   - Jeg digger filmens rå estetikk som passer bra til det tilsynelatende rotete og virvaret av et hjem man kommer inn i, og hvor man etter hvert får stor forkjærlighet for karakterene, sier Hoen.

   Filmen følger en gjeng med eklektiske karakterer som må ta stilling om de skal bry seg om hverandre eller ikke, og hvordan hver enkeltperson møter utfordringer i hverdagen.

   Stillbilde: Housekeeping for Beginners


   HUMANIST VAMPIRE SEEKING CONSENTING SUICIDAL PERSON

    – Jeg ble veldig sjarmert av denne underfundige vampyrfilmen, forteller Hoen.

    Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person er en søt, sprø og morsom fortelling om en ung vampyr som er altfor empatisk til å skaffe seg det blodet hun trenger for å overleve. Dette er en forfriskende tilnærming vampyrsjangeren og er en nådeløs parodi på tenåringsromantikk innenfor vampyrverdenen.

    Stillbilde: Humanist Vampire Seeking Consentual Suicidal Person


    THE RYE HORN

     Festivalsjefen beskriver The Rye Horn som en helt fantastisk og særegen film om kvinners fysiske erfaringer i livet på godt og vondt.

     Stillbilde The Rye Horn

     -Jeg ble sterkt berørt av hendelsene i filmen. Det hele er fortalt gjennom et intenst og vakkert foto som gjør at man kommer veldig nært karakterene, og nesten kjenner deres erfaringer på kroppen, forteller Hoen.

     Vi følger den hengivne jordmoren María og de kvinnene hun forsøker å hjelpe på sin vei. Det hele er satt opp mot et subtilt bakteppe om de begrensningene kvinner måtte leve med under Francos styre i 1970-tallets Spania.

     GREEN BORDER

      I denne filmen inspirert av virkelige hendelser fra 2021 møter vi arabiske og afrikanske flyktninger som pushes frem og tilbake mellom Belarus og Polen fordi de ikke er ønsket noe sted.

      -Denne filmen kan føles som et slag i magen, sier Hoen.

      Allikevel er det en film som festivalsjefen vil anbefale at så mange som mulig får med seg. Det er et dypt humanistisk drama om menneskeverd, som setter spørsmål om våre kjerneverdier.

      Stillbilde Green Border


      RICEBOY SLEEPS

       Denne rørende fortellingen om en koreansk familie i Canada fanger de intrikate sidene ved innvandrerlivet, og gir oss en unik historie om individuelle relasjoner og familier, og samtidig reflekterer over begreper som hjem og tilhørighet.

       -Jeg ble sterk berørt av den enslige mora og hennes sønn som kjemper for å høre til i sitt nye hjemland, samtidig som savnet og dragningen til Sør-Korea og det de opplevde der stadig trekker dem tilbake, sier Hoen.

       Stillbilde Riceboy Sleeps


       Filmen er delvis basert på regissør Anthony Shims egen oppvekst, noe du kan ta med deg om du bestiller billett til en av filmvisningene Shim gjester med Q&A.

       Ikke gå glipp av flere Q&A med regissørene av RICEBOY SLEEPS, TERRESTRIAL VERSES, og STRAFF etter utvalgte filmvisninger i festivaluka! Visningene kan du lese om i KALENDEREN. Om du oppretter deg bruker på Min festival kan du enkelt lagre filmer du ønsker å se under festivalen, og skape deg en oversikt over ditt festivalprogram!

       Les også: