8 filmtips fra TIFFs festival- og programkomité

Publisert 17.01.2023 — TIFF

Bildet er fra filmen The Gravity

TIFF sin festival- og programsjef Lisa Hoen og assisterende programsjef Henning Rosenlund deler 8 filmopplevelser fra årets festivalprogram, og forteller hvorfor du bør få med deg disse.

1. ÁRRAN 360°

ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolkfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360°-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi. Filmene vises i verdens største spesialbygde lávvu utstyrt med et 28 meter langt lerret.

— ÁRRAN 360° er en unik opplevelse! Her får du se filmer som forteller ulike historier, hvor filmskaperne har eksperimentert med bruk av et helt nytt format, forteller Lisa Hoen.

Les mer om ÁRRAN 360° og filmene her

Fra ÁRRAN 360°

2. The Gravity

I filmen møter vi to brødrene, Daniel og Joshua, som kommer på kant med en yngre gjeng i nabolaget og presses til å gi opp hele geskjeften. Det blir en kamp om territorier mellom den gamle og den nye generasjonen. Mens rødfargen på himmelen stadig blir mer foruroligende, øker trykket på den skjøre balansen i forstaden.

—  The Gravity er på mange måter en film om å bli dratt mellom ulike interesser og valg, og har en touch av science fiction i seg, sier Hoen.

Les mer om The Gravity her

3. Stumfilmkonsert: Arsenal 

Arsenal er en sovjetisk stumfilm av den ukrainske regissøren Alexander Dovzhenko. I filmen blir vi vist en rekke vignetter som kaster lys over Januar-opprøret som fant sted i Kyiv i 1918, og med sterk symbolikk beskriver filmen krigens ødeleggende krefter. 

— Arsenal er en ukrainsk stumfilm fra sovjettiden som er relevant i dag. Den synliggjør spenningene som har vært mellom Ukraina og Kreml over lang tid og er et mesterverk fra stumfilmperioden. Filmen blir akkompagnert av knallhard metal-rock fra det nordnorske bandet ATTAN, sier Hoen.

Les mer om stumfilmkonserten her

4. Our ties

I denne dramafilmen møter vi en fransk familie som utsettes for uventede prøvelser etter en ulykke. Men familiens bånd er alltid sterkere enn man tror. Dette er en klassisk fransk drama-komedie hvor dramatikken tårner seg opp og kranglene rundt langbordet aldri er langt unna.

— En veldig morsom film som viser hvordan familieforhold og mannsroller snus helt på hodet når et familiemedlem begynner å oppføre seg radikalt annerledes. Det er mye morsomt som folk kan kjenne seg igjen i, sier Henning Rosenlund.

Les mer om Our Ties her

5. Brother

I filmen møter vi brødrene Francis og Michael som er på vei mot et voksenliv brolagt av motgang, sorg og voldelig gatejustis. Ansvaret de kjenner overfor sine nærmeste hviler tungt på deres skuldre. Brother er et mangefasettert, elegant drama som sitter i lenge.

— Dette er et nydelig og varmt portrett om to brødre - en skikkelig oppvekstskildring om å ta på seg ansvar og ulike roller, forteller Hoen.

Les mer om Brother her

Fra filmen Brother


6. Marerittet 

Eili Harboe spiller hovedrollen i denne norske grøsseren om en kvinne som plages av mareritt etter å ha flyttet inn i en eldre leilighet sammen med kjæresten, spilt av Herman Tømmeraas. Leilighetens hemmeligheter gir seg snart til kjenne gjennom drømmene hennes.

— Vi har norgespremiere på skrekkfilmen Marerittet som mikser svangerskap og søvnparalyse på en
måte som gir deg frysninger. Eili Harboe som er kjent fra THELMA leverer en sterk rolleprestasjon
, sier
Hoen.

Les mer om Marerittet her

7. La Maternal

La Maternal er ikke redd for å vise et usentimentalt bilde av tenåringsgraviditet i Spania. Her får vi et ærlig og usminket portrett av både opp- og nedturer for vår unge hovedperson, Carla. Regissør Pilar Palomero har valgt å bruke amatørskuespillere som har med seg sine egne sterke historier om ungdomsgraviditet. Dette er et grep som fungerer godt og tilfører autentisitet til filmen. Vennskapet og samholdet karakterene imellom gir varme og humor til en engasjerende historie.

— I La Maternal blir vi vitne til en fantastisk hovedrolleprestasjon av en ung skuespiller!, forteller Rosenlund.

Les mer om La Maternal her

Fra filmen La Maternal

8. The Rite of Spring

The Rite of Spring er et sterkt karakterportrett av en ung kvinnes møte med voksenlivet og utforskning av hennes, og andres seksualitet gjennom både ord og handling. Dramaet drives fram av sterke rolleprestasjoner samt elegant, og observerende kamerabruk fokusert på Lauras ansikt, og de mer intime scenene er smakfullt skildret. Filmen utforsker også seksualitet som et universelt konsept, som er en naturlig del av alle menneskers liv.

— The Rite of Spring er en varm og humanistisk film, sier Hoen.

Les mer her


Les også: