Xn TIFF

INSPIRASJONSKONFERANSE FOR KREATIV NÆRING

Xn konferansen er et møtested og en arena for påfyll av kunnskap og inspirasjon for alle som jobber innen kreative næringer.

Xn TIFF har et ekstra fokus rettet mot filmbransjen, men presenterer nye trender, visjoner og konkrete erfaringer som skal treffe alle aktører innen hele det kreative og kunstneriske feltet.

Årets konferanse vil ha en tematisk vinkling mot potensialet for ringvirkninger av regional filmproduksjon og det å realisere sin egen bedrift i tilknytning til kreative bransjer som film og musikk. Vi vil dele kunnskap for å forsøke å øke potensialet for god samhandling mellom film-/TV og musikkbransjen, og vi vil få presentert nye prosjekter som vil inspirere oss.

Konferansen arrangeres av TIFF i samarbeid med Innovasjon Norge Arktis.

Sted: Storgata Camping, Tromsø
Tid: Tirsdag 17. januar kl. 10-14

PROGRAM:

09:30 Dørene åpner - kaffe

09:50 "Kreativ introduksjon"

10:00 Velkommen

10:05 Sesjon 1
NINA ERDAHL – Casting & Costumes
Nina vil fortelle om sine erfaringer som gründer inn i et helt nytt marked i nordnorsk sammenheng, og om sine nyeste prosjekter innen casting, kostyme og styling.

10:30 Sesjon 2
GULL OG GRØNNE KULISSER?

Hvor stort er potensialet for film- og serieturisme i forbindelse med regionale filmproduksjoner? I en fersk rapport ryktes det om overraskende høye tall når det gjelder innflytelsen film- og serier har når reisende velger Norge som feriedestinasjon. De samme høye tallene ser vi også fra andre land. Vi samler et blandet lag fra bransjen for å ta opp ballen:

Meghan Beaton - Den Nasjonale Filmkommisjonen
Hilde Korsæth - Nordnorsk filmkommisjon
Tor Vadseth – Nordnorsk filmsenter
Tom Vidar Karlsen - filmprodusent Storyline NOR
Knut Perander - Avdelingsleder reiselivsutvikling, Innovasjon Norge (moderator)

Sesjonen sparkes i gang av en av de sentrale aktørene bak den internasjonale suksessen til islandsk film, et land som opplever en enestående økning i turisme direkte knyttet til oppmerksomheten nasjonale filmer og TV-serier får internasjonalt. Christof Wehmeier, leder for festivalpromotering ved Icelandic Film Centre.

11:20 Sesjon 3
What's it all about; SYNCH

De aller fleste som jobber med film- og TV-produksjon må ha et forhold til bruk av ferdigkomponert, rettighetsbelagt musikk. Hvorfor så komplisert og vanskelig, og ikke minst; må det sluke halve budsjettet? Musikkbransjen vil presentere gode løsninger for alle parter.

Daryl Bamonte
Britisk musiker, plateselskapssjef og artistmanager, kjent for å jobbe for Depeche Mode og The Cure. Eier av Archangelo Music, keyboardist i Permafrost, konsulent for Schubert Music Europe og ambassadør for Europe in Synch.

Aggie Peterson
Artist, sanger og produsent basert i Tromsø, kjent for alt-pop-prosjektet Frost, og hennes soloprosjekt Aggie Frost. Grunnlegger av High North Music, et management for å samle de gode artistene fra nord, med spesielt fokus på musikk som vil synkronisere godt med levende bilder.

11:50 Pause/Lunsj - buffet fra campingens egen pizzabod
Åpent for en runde minigolf - eller en forfriskning i strandbaren

12:30 Sesjon 4
Når datamaskinen lager bedre kunst enn deg – en forklaring på generativ AI
I løpet av det som oppleves som "over natta", har datamaskiner gått fra å tegne strektegninger av katter, til å skape prisvinnende billedkunst, komponere symfonier og lage fotorealistiske bilder av mennesker som ikke finnes.

Generativ AI er samlebetegnelsen på teknologien som utfordrer vår forståelse av kreativitet, skaperevne, kunst og foto. Hva er det egentlig? Hvordan fungerer det? Trenger vi aldri mer illustratører, og hva er neste skritt i utviklingen?

Journalist og teknologirådgiver i NRKbeta, Eirik Solheim, gir oss mer innsikt i hva denne teknologien kan gjøre og hvilke muligheter og utfordringer vi kan forvente å møte i nær framtid.

13:05 Sesjon 5

MER FILM – lokalt forankret med internasjonale ambisjoner
Produksjons- og distribusjonsselskapet Mer Film har i løpet av sin forholdsvis korte levetid posisjonert seg med en tydelig profil og som en relevant aktør i norsk filmbransje. Med fokus på egenartede historier treffer de et stadig større publikum med sine produksjoner. Hvordan bygge en bedrift med tydelig identitet? Er det strategiske valg eller kunstnerisk idealisme som skal til for å skille seg i en bransje hvor mange ønsker det samme? Vi får høre historien fra innsiden, presentert ved daglig leder Siv Dyb Wangsmo.

Mer Film har siden oppstarten i Tromsø i 2011 produsert over 20 spillefilmer og distribuert over 50 filmer på norsk kino. I 2022 ble Krigsseileren sett av mer enn 400 000 på kino og er norsk Oscar kandidat. Ellos Eatnu // La Elva Leve av Ole Giæver er åpningsfilm under årets TIFF.

13:30 Sesjon 6
Árran 360
°
Representert både på kunstbiennalen og på filmbiennalen i Venezia er dette nyskapende visuelle prosjektet allerede en internasjonal hendelse. Nå får den norgespremiere på TIFF og prosjektleder Maria Utsi lar oss får høre hva det hele dreier seg om.

13:50 "Kreativ avslutning"


Billetter til Xn TIFF 2023

I tillegg har vi et utvidet Xn program på kveldstid: Xntended, hvor Per Martinsen og Daryl Bamonte vil samtale og se tilbake i tid omkring temaet "Emerging scenes in small cities". Les mer om dette her.


Arrangør:

Tromsø Internasjonale Filmfestival
Innovasjon Norge Arktis