Om deltakerne

Kort om deltakerne på Åpningskonferansen:

Ronald Wærnes (Sp)
Fylkesråd for kultur og økonomi i Troms og Finnmark samt fylkesrådets nestleder. Ordfører i Båtsfjord siden 2019.

Anette Trettebergstuen (Ap)
Kultur- og likestillingsminister, innvalgt på Stortinget for Hedmark siden 2005. Har vært kulturpolitisk talsperson for Ap og sittet i sentralstyret.

Jostein Ryssevik
Grunnlegger og daglig leder av ideas2evidence, mer enn 25 års erfaring med statistikk, forskning og analyse. Ledet i 2014 en større filmutredning på oppdrag for Kulturdepartementet.

Tomas Eskilsson
Grunnlegger og tidligere CEO i Film i Väst, Skandinavias største og ledende filmfond. I dag leder av Film i Väst Analysis, og styreleder i CineRegio,

Maria Ekerhovd
Stiftet Mer Film i 2011, som har avdelinger både i Bergen og Tromsø, i tillegg til distribusjonsbyrå i Oslo. En av landets ledende filmprodusenter, med en rekke kort- og langfilmer bak seg.

Stine Tveten
Daglig leder på Vestnorsk filmsenter. Bred bakgrunn fra kultur- og filmfeltet, blant annet som kinosjef i Bærum kommune. Deltok på den første utgaven av TIFF i 1991!

Bente Estil (Ap)
Leder av Hovedutvalg for kultur i Trøndelag Fylkeskommune. Ordfører i Lierne kommune fra 2015-21.

Anne Lajla Utsi
Direktør ved Internašunála Sámi Filbmainstituhtta (ISFI) Har jobbet i film- og mediebransjen i over 25 år, som festivalsjef, regissør, journalist og produsent. Medlem av Oscar-akademiet.

Elle Márjá Eira
Samisk filmskaper, musiker, joiker, komponist og programleder. I 2015 mottok hun Arctic Talent, Nord-Norges største stipend, og GramArts artiststipend. Hun bidro til filmmusikken på Den 12. mann.

Camilla Rydbacken
SVP Scripted Content hos Viaplay Group, operatøren av strømmetjenesten Viaplay. Ansvarlig for utviklingen av Viaplays produksjon med serier og filmer, inkludert Pørni. Før hun tiltrådte i 2019, var hun bl.a innholdssjef i NENT Group Sverige og leder for lokal produksjon i Discovery Networks Sverige.

Kjersti Mo
Direktør for Norsk filminstitutt siden 2019. Tidligere journalist, redaktør og programleder. Bakgrunn fra mediebransjen, bl.a NRK, og som direktør i Egmont Publishing.

Elisabeth Sjaastad
Forbundsleder i Norsk filmforbund fra 2020, nestleder samme sted 2005-09. Daglig leder for FERA, Federation of European Screen Directors, i Brussel i 2009-14. Gründer og prosjektleder for Nettkino i samarbeid med Kulturmeglerne 2015-20.

Åse Kringstad
Leder i Virke produsentforeningen. Bakgrunn fra offentlig sektor, med lang fartstid innen film-, spill, og mediepolitikk i Kulturdepartementet.

Tage Pettersen (H)
Nestleder i Familie- og kulturkomiteen, representert Østfold på Stortinget siden 2017. Tidligere sjef i Vernepliktsrådet, president i Norges Ishockeyforbund samt ordfører i Moss 2011-17.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)
2. nestleder i Familie- og kulturkomiteen, representerer Telemark på Stortinget siden 2017. Tidligere varaordfører på Notodden og prosjektleder i NRK.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)
Nestleder i Næringskomiteen og i gruppestyret til SV på Stortinget, innvalgt for Troms i 2013. Tidligere lærer, foreleser, gründer og kommunikasjonssjef.

Ordstyrere:

Hilde Sandvik
Journalist, konferansier og foredragsholder. Bred bakgrunn fra norsk mediebransje, tidligere redaktør i Syn og Segn og kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende. Grunnlegger av broen.xyz og programleder for Norsken, svensken og dansken.

Kjetil Lismoen
Redaktør av Rushprint, filmkritiker i Aftenposten, og forfatter av to bøker om filmpolitikk og filmhistorie. Programleder for podkasten Filmsamtalen.