Krigsseileren

Se trailer

I Krigsseileren setter regissør Gunnar Vikene navn på sjøfolkene som ofret mye for Norge og de allierte under andre verdenskrig.

Vi følger Alfred (Freddy blant venner) og barndomskameraten Sigbjørn, fra de før krigen (i 1939) unnslipper arbeidsledighet ved å ta hyre på transatlantisk lasteskip, gjennom de høydramatiske krigsårene, og inn i den traumatiske etterkrigstiden. Mens de to er uteseilere, venter konen Cecilia og de tre små barna hjemme i Bergen, på livstegn fra Alfred, og på at mann og far skal «komme hem hel».

Gunnar Vikene har forsøkt å fange dimensjonene i dette offeret, og Krigsseileren er som havet, stort, bredt og dypt. Derfor seiler våre folk i filmen i Altanterhavskonvoi, til Malta og på Murmansk. Derfor følger vi krigen både ute og hjemme (Bergen). Derfor strekker filmen seg over mer enn 30 år (og to og en halv time). Derfor handler den om menn, kvinner og barn. [...] Vi skjønner hvorfor det har vært så vanskelig å få denne historien fortalt. Den går nesten ikke an å fortelle med ord. Men det går med film, når det blir gjort som her.

(Utdrag fra Anne Gjelsviks analyse av filmen på Montages.)

Regissør

Gunnar Vikene (f. 1966) spillefilmdebuterte som regissør med Himmelfall i 2002, og Krigsseileren er hans femte kinofilm. Vikene har også gjort seg bemerket som regissør av TV-serier som Grenseland og Pørni, og for manuset til Vegas vant han Amandaprisen i 2010.

Filmografi

2022 Krigsseileren
2014 Her er Harold
2009 Vegas
2006 Trigger
2002 Himmelfall

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Onsdag 18. januar

Kl 11:30
Hålogaland Teater

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival