January

Se trailer

Med den baltiske frigjøringskampen fra Sovjetunionen som bakteppe, er Viesturs Kairiss’ poetiske film en hyllest til alle som turte stå på barrikadene for et selvstendig land.

Vi møter den unge, rotløse filmstudenten Jazis på vei inn i voksenlivet. Året er 1991, stedet er Latvia og Sovjetunionens fall er i full sving. Jazis er allikevel mest opptatt av litt mer typiske ungdomsting – pene Anna i klassen, fest, punk-estetikken, drømmen om å bli berømt filmskaper og å unngå å bli innkalt til den sovjetiske hæren. Men etter hvert som både den politiske situasjonen tilspisser seg og Jazis' planer for fremtiden ser ut til å falle fra hverandre, blir han nødt til å ta noen voksne beslutninger.

January er såvisst en hyllest til filmskapere, men også til filmen generelt, ungdomstiden og en svært viktig historisk epoke i de baltiske landene. Filmet i godt, gammelt 4:3-format og med gjennomgående bruk av kornete film, håndholdt kamera og drømmende, kunstneriske sekvenser, framkaller filmen både følelsen av tidlig 90-tall og det å være unge, kreative studenter med store drømmer.

Regissør

Viesturs Kairiss (f. 1971) er en latvisk regissør som har jobbet i både film, teater og opera. Han studerte teater- og filmregi ved det Latviske kulturakademiet og ble uteksaminert i 1997. Filmene hans har vunnet flere priser på filmfestivaler både internasjonalt og hjemme i Latvia.

Filmografi

2020 Piļsāta pi upis / The Sign Painter
2016 Melanijas hronika / The Chronicles of Melanie
2006 Tumsie briezi / The Dark Deer
2001 Pa celam aizejot / Leaving by the Way
1995 Gaila dziesma (Kortfilm)

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Tirsdag 17. januar

Kl 16:30
Driv Kino

Lørdag 21. januar

Kl 09:00
Hålogaland Teater

Søndag 22. januar

Kl 19:45
Verdensteatret

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival