Samtaler om Nord: Dårlig klima på Svalbard

Samtaler om nord bygger bro mellom lerretet og samfunnsdebatten. Tromsø internasjonale filmfestival inviterer, sammen med iTromsø, UiT Norges arktiske universitet og Samfunnsløftet, til en serie samtaler med utgangspunkt i en eller flere av årets festivalfilmer.

Isen smelter, kloden blir varmere og klimaet er i ferd med å bli ødelagt. Ingen steder i verden merkes dette mer enn på Svalbard.

Samtidig som klimaet endrer seg, ser stormaktene mot Arktis. Det som en gang var en liten bygd på Svalbard, Longyearbyen, er nå i ferd med å bli en geopolitisk utfordring for Norge.

En ung antropolog flytter sammen med mannen sin og tre sønner til Svalbard for å forske på hvordan livet i polare strøk forandrer seg. Etter å ha forelsket seg i sitt nye hjem, oppdager hun at det er mer enn isfjell og permafrost som forsvinner i Arktis.

Dokumentarfilmen The Visitors tar opp noen av de mest sentrale og kontroversielle spørsmålene rundt norsk svalbardpolitikk i dag. Hvem får bo på øygruppa? Hvem har lov til å bestemme i lokalpolitikken? Hvorfor føler ikke-norske seg som fremmede på et sted hvor de i utgangspunktet skal ha samme rettigheter som «etniske» nordmenn?

Forsker Zdenka Sokolíčková reiste til Svalbard for å intervjue innbyggere om hvordan hverdagen er der oppe. Mange av svarene hun fikk kan være ubehagelige for norske myndigheter å høre.

Veronika Lišková er utdannet ved Charles University og Academy of Performing Arts i Praha. Hun har laget TV-dokumentarer før hun fikk sin langfilmdebut med Daniel’s World som hadde premiere på Berlinalen i 2015. The Visitors er hennes andre dokumentar.

I panelet:
Veronika Lišková - regissør
Kim Holmén - fagdirektør, Norsk Polarinstitutt
Sigrid Ina Simonsen - Regiondirektør i NHO Arktis

Ordstyrer: Amund Trellevik, journalist i Investigate Europe

Tid: Torsdag 19. januar kl. 15.30
Sted: Tromsø bibliotek

Denne samtalen holdes på engelsk.

Se samtalen på Tromsø bibliotek eller live her:

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Tirsdag 17. januar

Kl 15:30
Off Screen

Onsdag 18. januar

Kl 16:30
Off Screen

Torsdag 19. januar

Kl 15:30
Off Screen

Fredag 20. januar

Kl 15:30
Off Screen

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival