Je'vida

Se trailer

Iida reiser tilbake til Nord-Finland for å tømme barndomshjemmet sitt, men blir konfrontert med minner og nysgjerrigheten til sin unge niese. En fengslende og gripende utforskning av samisk identitet gjennom historien.

Tynget av sin fortid og ledsaget av en kunstner-niese hun knapt kjenner, vender Iida tilbake til sin samiske landsby. Hun er fast bestemt på å selge den beskjedne familieeiendommen etter sin mors død. Hun utviser ingen tegn til sentimentalitet, og brenner de personlige gjenstandene hun finner. Men fortiden nekter å la seg utslette. Je'vida blander såre barndomsminner og tilbakeblikk til internatskolen der det samiske ble banket ut av henne, med Iidas "mer finsk enn finner"-ungdom og den sårede og herdede kvinnen hun er i dag.

Resultatet er en kraftig, men vakker svart-hvitt film laget av Katja Gauriloff - den første noensinne på det truede skoltesamiske språket. Filmen forteller en sterk historie om skam, marginalisering og den destruktive påvirkningen et tap av kultur og identitet har. Men enda viktigere er den en hyllest til urfolkets styrke.

Regissør

Katja Gauriloff (f. 1972) er en regissør og forfatter fra Inari i Finland. Hun er kjent for Baby Jane (2019), Kaisa's Enchanted Forest (2016) og Canned Dreams (2012).

Filmografi

2019 Baby Jane
2016 Kaisa's Enchanted Forest
2012 Canned Dreams

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Torsdag 18. januar

Kl 13:45
Fokus 2 (Bonordsalen)

Lørdag 20. januar

Kl 13:45
Fokus 4

Søndag 21. januar

Kl 16:15
Fokus 4

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival