The Wedding Day

Se trailer

Med The Wedding Day bretter den polske regissøren Wojciech Smarzowski ut et stort scenario og beveger seg gjennom smertefulle deler av Polens historie og nåtid. Han tar utgangspunkt i et bryllup, som skal vise seg å ikke bli så hyggelig som vertskapet hadde ønsket.

Den sentrale polske regissøren Wojciech Smarzowskis rykende ferske film ligner ikke helt på noe du har sett før. Med ett unntak: Han bygger på fortellingen om et overklassebryllup fra sin egen debutfilm, komedien Wedding (2004). Mye av utgangspunktet er beholdt i den nye filmen: den rike forretningsmannen skal gifte bort sin datter (en gammeldags formulering, men her passer den). Bryllupet er dyrt og overdådig, det omfatter bestikkelser og lyssky forretningsvirksomhet, arbeidere som ikke får betalt og en fasade som etter hvert slår sprekker. Alt foregår i løpet av ett døgn.

Den nye filmen er på ingen måte en komedie, selv om den har morsomme scener. Den er dypt alvorlig. Og den oppleves som sint. Smarzowski henter inn behandlingen av jødene under 2. verdenskrig og viser en massakre som fant sted i landsbyen der bryllupet arrangeres. Etter hvert klipper han sammen de to tidssonene, og viser hvordan de samme holdningene lever også i vår tid. En hardtslående film.  

Denne filmen ble valgt av filmkritiker Jan Storø.

Regissør

Wojciech Smarzowski (f. 1963) er utdannet ved Den nasjonale filmskolen i Lodz. Han er en av de sentrale polske regissørene. Den siste filmen er den åttende i rekken. Han er ikke redd for å dykke ned i vanskelige og kontroversielle temaer, noe han til fulle viste med Clergy (2018) som handlet om seksuelle overgrep utført av prester i den katolske kirken.

Filmografi

2018 Kler / De geistlige
2016 Wolyn / Ondskapens tid
2014 Pod Mocnym Aniołem / The Mighty Angel
2013 Drogówka / Traffic Department
2012 Róza / Rose
2004 Wesele / The Wedding

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Tirsdag 18. januar

Kl 16:30
Verdensteatret

Onsdag 19. januar

Kl 14:00
Kulturhuset

Lørdag 22. januar

Kl 21:30
Hålogaland Teater

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival