Film Concert: Women of Ryazan

Et sovjetisk stumfilm-drama fra 1927, om livet på landsbygda i Russland. Anna og hennes svigerinne Vasilisa har forskjellige tilnærminger til livet, der sistnevnte trosser åpenlyst den gamle livsstilen.

Det er våren 1914, like før utbruddet av første verdenskrig. Russland er fortsatt det gamle imperiet, ennå ikke modernisert av den kommende krigen og bolsjevik-revolusjonen. Bonden Vasili har to barn. Han gifter bort sønnen Ivan til Anna, men er sterkt imot datteren Vasilisas kjærlighet til Nicolai. Vasilisa bryr seg ikke, og drar hjemmefra for å starte et nytt liv med Nicolai uten å være formelt gift. Snart blir både Ivan og Nicolai innkalt til å kjempe for sitt moderland, og etterlater kvinnene sine for å kjempe sine egne kamper hjemme.

Women of Ryazan (Syndens landsby på norsk) er en mesterlig fortelling om det gamle vs det nye. Vi ser hvordan Russland forvandler seg, som fortalt gjennom sovjetiske øyne ikke mye mer enn et tiår etter at hendelsene fant sted. En enorm suksess da den ble utgitt, er filmen både et viktig historisk dokument om hvordan sovjetene på slutten av 1920-tallet så sin egen nyere historie, og en banebrytende stumfilm-prestasjon i seg selv.

Til denne film-konserten spiller Herborg Rundberg (NO), Marianne Halmrast (NO), Diana Mikheeva (RU) og Lin Valentine (RU). 

Billetter til denne forestillingen er i salg nå. Kjøp din billett her!

OM MUSIKKERNE: 

Herborg Rundberg (NO) er både komponist og spillende musikalsk leder for THE WOMEN OF RYAZAN 2022. Hun er en allsidig musiker og komponist med utdanning som både klassisk og rytmisk pianist fra Universitetet i Tromsø. I løpet av sin karriere har hun skrevet bestillingsverk for Riddu Riððu-festivalen, vært teatermusiker på Den Nationale Scene i Bergen, og komponert og fremført musikk til forestillingen Blå åker på Hålogaland Teater som hun også var musikalsk leder for. Hun en del av den eksperimentelle duoen LEAGUS som har gitt ut flere kritikerroste album. I 2021 er LEAGUS komponist og musikalsk leder for det nyoppstartede Nordnorsk Jazzensemble, og har i år hatt stor suksess med verket Flora Eallin som er spesielt skrevet for ensemblet. Rundberg har jobbet mye med samisk musikk bl.a med soloutgivelsen Árbi, og kombinasjonen mellom det samiske, det improvisatoriske, det klassiske og det rytmiske har gitt henne en helt unik spillestil. Rundberg har også lang erfaring med å jobbe med stumfilm-musikk, hun komponerte bl.a. musikk til stumfilmen Laila av George Schnéevoigt som hun fremførte på Stumfilmdager i Tromsø første gang dette ble arrangert av TIFF i 2006.

Marianne Halmrast (NO) er en kontrabassist og el-bassist utdannet ved Jazzlinja i Trondheim. Siden 2008 har hun jobbet som landsdelsmusiker i Scene Finnmark hvor hun turnert på store og små turnéer både innenlands og utenlands. Hun har kompetanse innenfor mange rytmiske sjangere som jazz, pop, rock, friimpro og ulike typer folkemusikk. Det musikalske utrykket hennes er sterkt og egenstående. I hennes arbeide som landsdelsmusiker har hun i tillegg til å spille også komponert og produsert musikk til en rekke ulike prosjekter og teater. Dette er noen av artistene og musikerne hun har spilt med: Svante Henryson, Bugge Wesseltoft, Marja Mortensson, Askil Holm, Sara Marielle Gaup, Anne Grete Preus, Ivar Thomassen, John Taylor, Tor Haugerud, Jakop Janssønn, Frøydis Grorud, Toomasz Stanko, Frode Nymo, o.s.v. Hennes siste utgivelse «På havets bunn» ble nominert til Spellemannsprisen i kategorien for beste utgivelse i 2019 i klassen barnemusikk.
 
Diana Mikheeva (RU) på trommer og perkusjon. Hun er ung og lovende trommeslager fra Murmansk. Hun har sin utdannelse fra College of Arts in Murmansk. Etter hvert har hun etablert seg som en profesjonell frilanse musikker og samarbeider med flere band i Russland både som en studio-musiker og også på konsert. Hennes eget prosjekt Goreo Tuma er i ferd til å utgi sin debutplate. I tillegg til å være en aktiv utøver er hun også instruktør.

Lin Valentine (RU) div blås, harper og vokal. Lin Valentine (Лин Валентин) er en musiker, artist og låtskriver fra Arkhangelsk, Russland. Hun har en grad i lingvistikk fra NArFU (Arkhangelsk) og i sirkumpolære studier fra Nord Universitet (Bodø), og hun bruker musikken sin som et middel til å fortelle en historie om Norden og dets folk. Lin spiller flere instrumenter, men identifiserer seg selv som "en musikalsk alkymist". I 2017 startet hun et prosjekt Music Alchemy, og har både fremført og organisert dusinvis av interaktive konserter i det russiske nord. "Musikk er språket som snakkes og forstås av alle. Det jeg ønsker å bidra med i dette prosjektet er å ta lyden av autentiske Pomor-instrumenter og sang (som forresten tradisjonelt ble assosiert med kvinner!) og oversette det til det moderne musikalsk fortelling."

Regissør

Olga Preobrazhenskaya (f. 1881) ble født i det gamle tsardømmet i Russland, og opplevde Lenins revolusjon i sin egen samtid. Etter å ha jobbet som skuespiller i et tiår, begynte hun å regissere filmer i 1916, og utviklet seg til å bli en av Russlands mest suksessrike regissører på 1920- og 30-tallet.

Filmografi

1939 Степан Разин / Stepan Razin
1935 Вражьи тропы /Paths of Enemies
1930 Тихий Дон / Stille flyter Don
1929 Последний аттракцион / The Last Attraction
1927 Бабы рязанские / Syndens landsby

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Fredag 21. januar

Kl 21:00
Árran 360˚

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival