A Matter of Life and Death

Se trailer

Den britiske filmskaper-duoen Powell og Pressburger er på sitt mest gnistrende, technicolor-fargerike og fantasifulle med A Matter of Life and Death (En sak om liv og død).

Det er andre verdenskrig, og skvadronleder Peter Carter (David Niven) sitter i et brennende fly på tur over den engelske kanalen. Han vet at han ikke kommer til å overleve, for fallskjermen hans er ødelagt. Han vil heller hoppe enn å brenne, men før han kommer så langt, får han radiokontakt med amerikanske June på RAF-stasjonen i England. Han blir umiddelbart betatt av henne, og før han hopper erklærer han «I love you, June. You’re life, and I’m leaving you».

Men den utsendte fra himmelen, som skal ta Peter med dit opp, surrer seg bort i tåka. Peter er henrykt over å være i live, så han kan finne sin June. Men man kan ikke bare hoppe over en avtale med døden, så her må det ryddes opp. Det må bli rettssak i himmelen.

Powell & Pressburgers filmer er nyrestaurerte, blant annet takket være Martin Scorsese, som har vært stor fan og forkjemper for filmskaperne. I tillegg var det Scorsese som introduserte sin faste klipper Thelma Schoonmaker for Michael Powell. Schoonmaker og Powell giftet seg i 1984, og var sammen til Powell døde i 1990. Hun har også vært særdeles viktig for å få filmene restaurert, slik at de kan møte stadig nye publikum i best mulig drakt. 

Denne visningen er et samarbeid mellom TIFF og Norsk filmklubbforbund. Landets filmklubber viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden. Hvert år løfter Filmklubbforbundet frem en klassiker hvor vi holder innledningen før visningen for å sette den i en større kontekst – akkurat slik filmklubber gjør før alle sine visninger.

Regissør

Michael Powell (1905–1990) og Emeric Pressburger (1902–1988) lagde en rekke innflytelsesrike filmer sammen på 1940- og 1950-tallet. De grunnla sitt eget produksjonsselskap kalt Archers Film Production, og gjennom 24 filmer utforsket de ofte moralsk komplekse spørsmål og stilte spørsmål om hvem vi er, og hvor vi står.

Filmografi

1951 Hoffmanns eventyr
1948 De røde sko
1947 Black Narcissus
1945 Det hendte i Skottland
1944 De kom til Canterbury
1943 Det begynte i Berlin

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Fredag 19. januar

Kl 16:15
Verdensteatret

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival