Filmkonsert: Streik

Denne filmkonserten lar deg oppleve visningen av en av Sergei Eisensteins ikoniske filmer om arbeidernes tilstand. Streik (1925) vises med live-musikk av Kohib (aka Øivind A. Sjøvoll), Evgeny Popov, Kristian Svalestad Olstad og Ekaterina Okhaminskaya.

Denne berømte stumfilmen er Sergei Eisensteins første spillefilm i full lengde, laget året før nok et mesterverk, Panserkrysseren Potemkin. Handlingen i filmen finner sted i 1903, da fabrikkarbeidere i det pre-revolusjonære Russland bestemmer seg for å streike. Myndighetene demper opprørene på en brutal måte, noe som resulterer i den berømte sekvensen der scener som viser nådeløs undertrykkelse av streiken, veksler med bilder av slaktet storfe. Parallellen mellom skjebnen til dyrene og arbeidernes forhold brukes flere ganger i filmen. Et annet sentralt tema i Streik er kollektivisering kontra vestens individualisme.

Visningen av denne stumfilmen blir akkompagnert av levende musikk fra fire musikere fra Norge og Russland: Kohib (aka Øivind A. Sjøvoll), Evgeny Popov, Kristian Svalestad Olstad og Ekaterina Okhaminskaya.

 

Regissør

Sergei Mikhailovich Eisenstein (1898-1948) var en sovjetisk regissør og filmteoretiker. Han ble kjent for sine stumfilmer som skildret arbeidernes tilstand og opprør mot undertrykkende makter, som Streik (1925), Panserkrysseren Potemkin (1925) så vel som Oktober (1928). Han er også kjent for sine episke historiske filmer som Alexandr Nevskij og Ivan den grusomme.

Filmografi

1945 Ivan Groznyy 2 / Ivan den grusomme - del II
1944 Ivan Groznyy 1 / Ivan den grusomme - del I
1938 Aleksandr Nevskiy / Aleksandr Nevskij
1928 Oktyabr' Desyat' dney, kotoryye potryasli mir / Oktober: 10 dager som rystet verden
1925 Bronenosets Potyomkin / Panserkrysseren Potemkin
1925 Stachka / Streik

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival