Titina

Se trailer

Animasjonsfilmen Titina tar opp igjen den historiske krangelen mellom polfarer Roald Amundsen og luftskipkonstruktør Umberto Nobile, og forteller historien ut fra perspektivet til Titina – Nobiles firbente venn.

Roald Amundsen, som er godt kjent for et norsk publikum, var første mann gjennom Nordvestpassasjen, erobret Sydpolen og ville fly over Nordpolen. Umberto Nobile var ingeniøren som konstruerte luftskipet «Norge» og førte det på polferden. Men Amundsen mente at Nobile ikke fulgte spillereglene, og Nobile følte seg oversett. Uenighetene ville nok gått raskere i glemmeboka, hadde det ikke vært for Nobiles neste ekspedisjon med luftskipet «Italia» i 1928, som resulterte i havari, redningsaksjoner og Amundsens død.

Mellom Nobile og Amundsen har regissør Kajsa Næss plassert Titina, som er filmens hovedkarakter: verdens mest berømte polarhund og deltager på to nordpolekspedisjoner. Animasjonsfilm kan forenkle og tydeliggjøre kompliserte fortellinger, noe Titina vet å utnytte. Fortellinga er full av fantasifulle overganger mellom drømmer/hallusinasjoner og virkelighet, for å gi liv til hundens subjektive opplevelser, samt musikalske innslag og storslåtte naturskildringer. Detaljene er ofte vakre og overraskende.

Utdrag fra Jan Anders Diesens analyse av filmen på Montages.


NB: Visningen på onsdag er en del av RELÆXT - i samarbeid med Hålogaland teater.
Relæxt er forestillinger for alle som liker litt løsere rammer. Mer info her.

Regissør

Kajsa Næss (f. 1970) er norsk animasjonsfilmskaper, utdannet ved Høgskolen i Volda. Næss er en av grunnleggerne i selskapet Mikrofilm, der hun har regissert en rekke prisbelønte kortfilmer før hun i 2022 spillefilmdebuterte med Titina.

Filmografi

2015 It Was Mine (kortfilm)
2013 Du velger selv (kortfilm)
2008 Bygningsarbeidere (kortfilm)

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Onsdag 18. januar

Kl 17:00
Relæxt
Hålogaland Teater

Onsdag 18. januar

Kl 17:00
Utekino

Fredag 20. januar

Kl 16:45
Fokus 2 (Bonordsalen)

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival