Ola - En helt vanlig uvanlig fyr

Se trailer

Gjennom åpne og ærlige betraktninger fra Ola får vi ta del i det gode liv på Vidaråsen. En landsby der mennesker med og uten psykisk utviklingshemming lever side om side. Et sted der det betyr noe å føle seg trygg nok til å være den man er.

I tillegg til landsbylivet utenfor Tønsberg, blir vi i denne dokumentaren også veldig godt kjent med hovedpersonen. Ola blir snart 30 år, trives stort sett, og er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Og så var det en ting til: Ola har en lett utviklingshemming. Han snakker åpent og med undring om dette, men lurer samtidig på om folk først og fremst ser på ham som en person med en diagnose? Kan han ikke få lov til å bare være Ola? Han reflekterer både over tilværelsen slik den er i dag og hvordan det var å vokse opp med en lett utviklingshemming. Han kjenner på behovet for uavhengighet, og han legger ut på en modig reise i jakt på å bli mer selvstendig.

Dokumentaren ønsker å skape forståelse for det å være annerledes, skildre en annerledes levemåte og vise at alle kan leve gode liv. Ola - en helt vanlig uvanlig fyr gir oss innblikk i et prosjekt som handler om å ha et mangfold av muligheter. Den alternative samfunnsmodellen handler om tilhørighet og identitet, og vår inngang går gjennom en undrende ung mann. Dette er en hjertevarm feelgood-film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er.

Regissør

Det er regissør Ragnhild Nøst Bergem (f. 1990) som har fulgt Ola noen år. Også i sin helaftens dokumentar nummer to, kjennetegnes hun for sine evner til å skildre mennesker med både nærhet og inderlighet. Nøst Bergem sin første kinofilm Vær her ble Amandanominert for beste dokumentar i 2021 og mottok gode anmeldelser. Hun har studert dokumentarregi ved Høgskolen i Innlandet og har fotografutdannelse fra Oslo Fotokunstskole.

Filmografi

2021 Vær her
2021 Koronadagbøkene (tv-dokumentar)
2016 Husker du meg? (kort)
2015 Hvem vinner? (kort)
2014 Sammen (kort)
2014 På lånt tid (kort)

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Torsdag 19. januar

Kl 16:30
Hålogaland Teater

Fredag 20. januar

Kl 11:45
Fokus 2 (Bonordsalen)

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival