Green Border

Se trailer

De humanitære lidelsene som utspiller seg på grensen mellom Polen og Belarus handler om politikk, men her kan vi også reflektere over hvordan et moderne europeisk samfunn reagerer på en humanitær krise. Denne filmen stiller spørsmål om våre kjerneverdier.

Manipulert gjennom propaganda, menneskehandlere og mellommenn lokkes flyktninger til «grønne grensen» mellom Belarus og Polen – den angivelig «enkle veien» inn til Europa og Sverige for en syrisk familie på jakt etter trygghet. Deres historie flettes sammen med en engelsklærer fra Afghanistan, en polsk grensevakt og en gruppe aktivister på samme side av grensen – hver bare en brikke i denne geopolitiske krisen. Den syriske familien, som flykter fra vold og undertrykkelse, møter brutale grensevakter både i Polen og Belarus. En av disse vaktene våkner sakte opp til lidelsen som forvoldes av hans rutinemessige jobb.

Hollands film konfronterer de moralske, emosjonelle og fysiske utfordringene med store doser uforutsigbarhet. Det er et drama som dykker ned i det komplekse samspillet mellom embetsmenn, aktivister og sivile, og utfordrer samfunnet til å konfrontere de harde realitetene som migranter står overfor.

Regissør

Agnieszka Holland (f. 1948) er kjent for sitt betydningsfulle bidrag til polsk film både som film- og TV-regissør og manusforfatter. Hun begynte karrieren som assistent for Krzysztof Zanussi og Andrzej Wajda før hun emigrerte til Frankrike like før innføringen av unntakstilstand i Polen i 1981. Hun er mest kjent for filmene Jøde i Hitlerjugend, som ga henne en Golden Globe-pris og en Oscar-nominasjon, Den hemmelige hagen, Angry Harvest og Holocaust-dramaet In Darkness. De to sistnevnte ble nominert til Oscar for beste utenlandske film. I 2017 mottok hun Sølvbjørnen for filmen Jaktsesong på Berlinalen. I 2023 vant Green Border Spesialjuryprisen ved Venezia internasjonale filmfestival.

Filmografi

2019 Den sorte jord
2017 Jaktsesong
1995 Total Eclipse
1993 Den hemmelige hagen
1990 Jøde i Hitlerjugend

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Onsdag 17. januar

Kl 09:00
Fokus 1

Fredag 19. januar

Kl 16:30
Fokus 1

Lørdag 20. januar

Kl 11:30
Kulturhuset

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival