R.M.N

R.M.N er et mettet, innfløkt og perfekt orkestrert drama der Cristian Mungiu serverer detaljerte tverrsnitt av livet i en rumensk landsby i de transilvanske fjellene, og slik gir en treffende analyse av Europa i dag.

Matthias jobber på et slakteri i Tyskland. På jobb er han en hundset gjestearbeider som ikke får fri for å ringe hjem. Hjemme i den rumenske landsbyen er posisjonen snudd på hodet. Opprinnelig er han tilsynelatende rom, men adoptert inn i en respektert familie. «Vi klarte å bli kvitt sigøynerne», sier en kompis, uten å ense paradokset i hvem han sier det til. «Men nå kommer disse svartingene og tar over i stedet». De «svarte» er tre fremmedarbeidere, hyrt inn av det lokale bakeriet fordi unge i byen har reist til vestlige land der lønningene er høyere.

Tittelen er det rumenske navnet for MR, et apparat som lager bilder av kroppens indre organer. Det er nettopp slike detaljerte tverrsnitt regissør Christian Mungiu serverer. Ikke bare av landsbyen, men også av Europa i dag. Om konflikten mellom by og land, øst og vest, mellom de som alltid og de som aldri blir hørt. Om de som er innenfor, og de som må stå utenfor og banke forsiktig på, i håp om at ingen skal ta forespørselen ille opp.

Filmen er valgt av filmanmelder Ulrik Eriksen.

Regissør

Cristian Mungiu (f. 1968) er en rumensk filmskaper. Han vant Gullpalmen i Cannes i 2007 for sin film 4 måneder, 3 uker og 2 dager, som han skrev og regisserte. Han har også vunnet priser for beste manus og beste regissør på filmfestivalen i Cannes 2012 og 2016 for filmene Beyond the Hills og Den store prøven.

Filmografi

2016 Den store prøven
2012 Beyond the Hills / Dupa dealuri
2009 Gylne tider
2007 4 måneder, 3 uker og 2 dager

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Torsdag 19. januar

Kl 13:30
Verdensteatret

Fredag 20. januar

Kl 19:15
Fokus 1

Søndag 22. januar

Kl 11:15
Fokus 1

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival