Benediction

Se trailer

Jack Lowden spiller den britiske «krigspoeten» Sigfried Sassoon. Han bearbeidet traumer fra første verdenskrig til stor poesi. Benediction viser hva krig gjør med folk, og hvor lenge det preger dem etterpå.  Krig, poesi og forbudt kjærlighet gjennomstrømmer den siste filmen den unike britiske filmkunstneren Terence Davies fullførte før han døde i høst.

Sigfried Sassoon (1886–1967) regnes som en av de store britiske «krigspoetene». Sammen med blant andre vennene og kollegene Robert Graves og Wilfred Owen skrev han om traumer og opplevelser under første verdenskrig til stor poesi. Lowden (aktuell i tv-serien Slow Horses) spiller ham i krigen og i mellomkrigstiden. Peter Capaldi spiller Sassoon på tampen av livet. I en film som på særpreget vis blander arkivopptak fra krigen og dramatisering av livet og kunsten til Sassoon. Filmen illustrerer hvordan erfaringene preget livet til mange av dem som kom tilbake fra krigen. Sånn sett er Benediction en sterk antikrigsfilm, om en mann som tok til orde mot den groteske ofringen av en generasjon unge menn på Europas slagmarker. Den er også en fascinerende skildring av forbudt kjærlighet mellom menn i Storbritannia, før, under og etter verdenskrigene.

Film er valgt av filmkritiker Terje Eidsvåg.

Regissør

Terence Davies (1945–2023) er den store Liverpool-regissøren i filmhistorien. Han fikk internasjonalt gjennombrudd med de selvbiografiske filmene Distant Voices, Still Lives (1988) og The Long Day Closes (1992) fra 40- og 50-tallets Liverpool. Arkivdokumentaren Of Time and the City (2008) er den den definitive filmen om hjembyen. Han har også laget amerikanske filmer, som A Quiet Passion (2016) om poeten Emily Dickinson og Gledens hus (2000) etter Edith Wartons roman. Davies fikk verken Gullpalmen eller Oscar i sin levetid, men i 1990 fikk han en Amanda for beste utenlandske kinofilm for Distant Voices, Still Lives.

Filmografi

2016 A Quiet Passion
2008 Of Time and the City
2000 Gledens hus
1992 The Long Day Closes
1988 Distant Voices, Still Lives

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Tirsdag 16. januar

Kl 13:30
Fokus 1

Onsdag 17. januar

Kl 09:00
Hålogaland Teater

Søndag 21. januar

Kl 21:15
Fokus 1

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival