Fedrelandet

Se trailer

Fedrelandet byr på mange innganger. En av dem er Theodor Kittelsens skildring av Askeladden som skuer mot lyset fra Soria Moria slott. Vandreren i Margreth Olins film er hennes far, 84 år gamle Jørgen Mykløen som står i Oldedalen og speider mot Jostedalsbreen. Tittelen skal tas bokstavelig: «Fars land».

Kameraet følger blikket til den lille mannsfiguren inn over landskapet han skuer mot: Jostedalsbreen og fjellene som omgir Oldedalen i Nordfjord. Plasseringen av faren som en liten figur går igjen i mange av filmens naturbilder, for eksempel når han gir perspektiv til et fossefall, på en fjellnut, og dronen panorerer til en ny «Askeladd»-total med Oldevatnet i bakgrunnen. Drone- og helikopterbildene er godt hjulpet av komponisten Rebekka Karijords musikk, framført av London Contemporary Orchestra under Hugh Brunt.

Olin benytter seg også av andre visuelle virkemidler enn overveldende naturbilder. Det første inntreffer i filmens prolog, der vi møter far på isen på Oldevatnet vinterstid. Disse står i kontrast til de mange oversiktsbildene. Vi følger i hælene på far Jørgen der han vår, sommer, høst og vinter går i fjellandskapet rundt Oldevatnet slik vi blir fortalt at også lille Margreth gjorde i barndommen. Panoramaene av omgivelsene og vandringen med Jørgen blir komplementert med innstikksbilder fra dyreliv – en elgflokk i majestetisk trav om vinteren, og nærbilder av en røyskatt eller en majestetisk ørn i flukt, til insektsfotografering på mikronivå.

Regissør

Margreth Olin (f. 1970) har film- og medieutdannelse fra universitetene i Bergen og Oslo og Høgskolen i Volda. Hennes fiksjonsfilmer og prisvinnende dokumentarer utmerker seg med et presist og poetisk filmspråk, og et sterkt engasjement for samfunnets svakeste. Olin driver sitt eget produksjonsselskap Speranza Film. Hun vant Arne Skouens ærespris i 2013.

Filmografi

2020 Selvportrett
2017 Barndom
2009 Engelen
2004 Ungdommens råskap
2002 Kroppen min

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Tirsdag 16. januar

Kl 19:00
Utekino

Onsdag 17. januar

Kl 14:30
Hålogaland Teater

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival