Patient No. 1

Se trailer

Sovjetunionens øverste leder legges inn på sykehus, døden er nært forestående og en sykepleier får en ny arbeidsbeskrivelse. Patient No. 1 er en skarp beskrivelse av hvordan autoritære systemer innskrenker friheten til folket, og også deres ledere.

Når sovjetunionens øverste leder legges inn på sykehus, snus arbeidshverdagen opp-ned for sykepleieren Sasha. Hun har fått i oppdrag å ivareta Sovjetunionens døende leder, og det foregår selvsagt ikke uten intriger. Patient No. 1 trekker tydelig inspirasjon fra det tidlige 1980-tallets Sovjetunionen og dens geriatriske ledere, og får frem samfunnets til tider absurde håndtering av lederens nært forestående død.

Filmen er regissert av georgiske Rezo Gigineishvili, og har høstet lovord og anerkjennelse fra stjerneregissøren Werner Herzog og fredsprisvinner Dmitry Muratov. Filmen inneholder et spennende rollegalleri og flere svært gode rolleprestasjoner – blant annet Alekander Fillipenkos portrettering av den døende sovjetlederen.

Gigineishvili har i Patient No. 1 skapt et innsiktsfullt portrett av Sovjetunionen før Gorbatsjov. Sovjetiske sykehus er ingen åpenbar fargerik affære, men her løftes det opp til et delvis fargerikt univers gjennom kostymer og sykepleierintriger i kontrast til Sovjetunionens bleke, hemmelighetsfulle, men likefult merkbare, maktspill.

Regissør

Rezo Gigineishvili (f.1982) er en russisk filmskaper født i Tbilisi (nå Georgia). Gigineishvili har blant annet regissert over 150 musikkvideoer og reklamefilmer. Siden hans spillefilmdebut i 2006 har han hatt en svært produktiv karriere, hvor blant andre hans Hostages (2017) ble vist på en rekke filmfestivaler. Gigineishvili fikk i 2023 Werner Herzog Stiftelsens filmpris for Patient No. 1.

Filmografi

2019 Sober Cab
2017 Hostages
2012 Love with an Accent
2006 The Heat

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Mandag 15. januar

Kl 13:45
Fokus 4

Onsdag 17. januar

Kl 21:15
Hålogaland Teater

Lørdag 20. januar

Kl 11:15
Fokus 5

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival