No Bears

Se trailer

Som i alle filmene hans det siste tiåret, spiller Jafar Panahi, en anerkjent iransk regissør, hovedrollen som seg selv i No Bears. I denne filmen utfolder filmskaperens produksjonsprosess to parallelle historier på hver sin side av grensen mellom Iran og Tyrkia.

Jafar Panahi, som bor ved den tyrkiske grensen, leder teamet som skal filme et iransk flyktningepar i Tyrkia. De prøver å flykte til Frankrike ved å bruke falske pass. En landsbystrid fenger Panahi. Ifølge ryktene har Panahi ved et uhell tatt et bilde av et forbudt forhold. Hans benektelser overbeviser ikke landsbyboerne. Panahis harmløse kunstneriske aktiviteter eskalerer situasjonen på begge sider av grensen, noe som resulterer i alvorlige konsekvenser.

Den prisbelønte filmskaperen Panahi er kjent for sine neorealistiske filmer. Filmene hans er begrenset delvis på grunn av deres skildring av kampene i det iranske samfunnet. Da han deltok i protester mot regjeringen i 2010, ble han dømt til seks års fengsel, han ble nektet å forlate landet og han fikk et forbud mot å lage film i to tiår. Siden den gang har han laget filmer der han selv spiller en rolle. No Bears er filmskaperens siste forsøk på å unndra seg myndighetenes restriksjoner mens han lager film i Iran. Håndhevelsen av Panahis dom førte til at han ble tatt til fange og fengslet i Teheran i juli 2022.

Azadeh M. Isaksen, som har Ph.D. i nordisk litteratur og filmadaptasjon fra UiT Norges arktiske universitet, vil gi en kort introduksjon til filmen.

Regissør

Jafar Panahi (f. 1960) er en iransk filmregissør, manusforfatter og filmklipper. Han oppnådde internasjonal anerkjennelse med sin spillefilmdebut, Den hvite ballongen (1995). Filmen vant Caméra d'Or på filmfestivalen i Cannes i 1995. Panahi ble raskt anerkjent som en av de mest innflytelsesrike filmskaperne i Iran, selv om filmene hans ofte ble forbudt i hans eget land.

Filmografi

2020 Celles qui chantent
2018 3 kvinner
2015 Taxi Teheran
1997 Speilet

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Fredag 20. januar

Kl 14:00
Kulturhuset

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival