Samtaler om Nord

Samtaler om nord bygger bro mellom lerretet og samfunnsdebatten. Tromsø internasjonale filmfestival inviterer, sammen med iTromsø, UiT Norges arktiske universitet og Samfunnsløftet, til en serie samtaler med utgangspunkt i en eller flere av årets festivalfilmer.

Vi ses på Tromsø bibliotek, eller se samtalene live på itromso.no, på programsidene til de aktuelle samtalene eller på denne siden. 

MÅLGRUPPE:
Åpent for alle

Tid og sted: Tromsø bibliotek.

ARRRANGØRER:
Tromsø internasjonale filmfestival
UiT Norges arktiske universitet
Samfunnsløftet

Tirsdag 17. januar kl. 15.30, Altasaken og kampene som fulgte

Filmen Ellos eatnu - La elva leve er høyaktuell i dag, over 40 år siden lenkene raslet i Stilla og samiske aksjonister sultestreiket med livet som innsats foran Stortinget. På hvilken måte er de betente spørsmålene om retten til land og vann fortsatt en kamp for samisk kultur og levesett?

Regissør Ole Giæver og hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isaksen i filmen Ellos Eatnu - La elva leve møter reineier på Fosen og sametingsråd Maja Kristine Jåma til samtale dagen etter verdenspremieren på Ellos eatnu - La elva leve.

 

Onsdag 18. januar kl. 16.30, Urfolk og populærkultur - mellom kamp og kunst

Årets program på TIFF viser en rekke filmer fra og om nordlige urfolkssamfunn. De tar opp et mangfold av temaer fra mange ulike steder, og er slik del av en større tendens innen kulturelle uttrykk fra urfolk. I denne samtalen skal vi snakke om urfolk og populærkultur, om identitet, kravet om viktighet, aktivisme og forholdet til majoritetssamfunnet.

Jon Muotka Pedersen - regissør av kortfilmen Mojunjálmmiid (Smiley), Anne Lajla Utsi - direktør ved Internasjonalt samisk filminstitutt, Sajje Solbakk - festivalsjef Riddu Riđđu og Stine Sand - førsteamanuensis ved UiT Norges Arktiske Universitet møtes til samtale, med Torjer A. Olsen - leder for Senter for samiske studier, UiT Norges Arktiske Universitet som moderator.

 

Torsdag 19. januar kl. 15.30, Dårlig klima på Svalbard

Dokumentarfilmen The Visitors tar opp noen av de mest sentrale og kontroversielle spørsmålene rundt norsk svalbardpolitikk i dag. Hvem får bo på øygruppa? Hvem har lov til å bestemme i lokalpolitikken? Hvorfor føler ikke-norske seg som fremmede på et sted hvor de i utgangspunktet skal ha samme rettigheter som «etniske» nordmenn?

Vi inviterer til samtale med Veronika Lišková (regissør), Kim Holmén (fagdirektør, Norsk Polarinstitutt) og Sigrid Ina Simonsen (Regiondirektør i NHO Arktis) om klima, geopolitikk, hverdagen på Svalbard og dilemmaet norske myndigheter står overfor: Hva vil Oslo gjøre hvis det ikke lenger er en norsk majoritetsbefolkning på øygruppa? Ordstyrer er Amund Trellevik, journalist i Investigate Europe.

Samtalen foregår på engelsk.

 

Fredag 20. januar kl. 15.30, Kysten, fisken og framtida

Dokumentarfilmen Ottar Brox – kampen for kysten har verdenspremiere på TIFF 2023. Filmen portretterer forskeren og politikeren som var opptatt av desentralisering og at ressursene må utnyttes langs kysten der hvor folk bor. I Film fra nord-programmet er også kortfilmen Havfrue, om Sisilie Skagen som har overtatt sin fars fiskefartøy. I denne samtalen skal vi snakke om kysten, fisken og framtida. Hvilken rolle skal kystsamfunnene spille i forvaltningen av det som er en stor eksportnæring?

Hans Eirik Voktor - regissør av Ottar Brox - Kampen for kysten, Sisilie Skagen - fisker og medvirkende i kortdokumentaren Havfrue, Svein Ove Haugland - direktør Norges Råfisklag og Stine Akselsen - direktør for industri og handel, Sjømat Norge møtes til en samtale, som modereres av Kathrine Tveiterås, prorektor utdanning ved UiT Norges arktiske universitet.Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Tirsdag 17. januar

Kl 15:30
Off Screen

Onsdag 18. januar

Kl 16:30
Off Screen

Torsdag 19. januar

Kl 15:30
Off Screen

Fredag 20. januar

Kl 15:30
Off Screen

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival