Stumfilmkonsert: Arsenal

Arsenal er en sovjetisk stumfilm som med sterk symbolikk beskriver krigens ødeleggende krefter. Vi blir vist en rekke vignetter som kaster lys over januaropprøret i Kyiv i 1918.

Arsenal er en film om krig og konflikt. Den begynner i kjølvannet av første verdenskrig, og vi får se krigsinvalide, utmattede kvinner og sultne barn i en avfolket landsby. Folk går og står som levende skygger i den utarmede bygda. Bønder dør mens de prøver å få liv i den golde jorda. Videre følger vi en streik hvor helten i filmen, en soldat som nylig har kommet tilbake fra krigen, støtter bolsjevikene mot det ukrainske parlamentet. Filmen inneholder flere ikoniske krigs- og soldatscener, som er en rå skildring av krig.

Stilen er tydelig propagandistisk, men brutaliteten vi får se viser krigens ødeleggende kraft. De stiliserte bildene, nesten stillbilder, er symboltunge. Dette er en propagandafilm som beveger seg ut over sine grenser. Her møter vi snakkende hester og portretter som våkner til liv for å blåse ut brennende lys. Vi skånes heller ikke for bilder av krigens grusomme konsekvenser. Filmen inneholder også en rekke ukrainske symboler, og synliggjør også spenningen mellom det ukrainske Sentralrådet og bolsjevikene, noe som føles relevant også i dag i forbindelse mellom krigen mellom Russland og Ukraina. Dette gjør dette til en svært komplisert, men også interessant film å vise for å synliggjøre spenningene som har vært mellom Ukraina og Kreml over lang tid.


OM MUSIKKEN:

For å forsterke de rå krigsscenene, konfliktene og menneskenes lidelser i filmen ønsker TIFF å presentere hardrock til filmen, spilt av det norske dommedagsorkesteret ATTAN. Høsten 2018 kom de med debutalbumet "End of" til unison hyllest fra anmeldere i inn- og utland. ATTAN har turnert i både Europa og Japan, spilt Malakoff-, Øya- og Bukta-festivalen hjemme i Norge, samt spilt sammen med Cult Of Luna, Dead Cross og Hexis.

Live er ATTAN et spektakulært kaos uten like. Både visuelt og lydmessig levner bandet minst mulig rom for å trekke pusten. Når bandet selv beskriver seg som «lyden av et folk som suger margen ut av sitt eget bein», vet du at dette, det blir hardt.

ATTAN består av:

Remi Semshaug Langseth – vokal
Aleksander Ralla Vilnes – trommer
Fritz Ragnvald Rimala Pettersen – bass
Bjørn Are Johansen – gitar
Mathis Ståle Mathisen – gitar

Gjestemusikere er Nikolai Olshansky og Tomas Järmyr:

Nikolai Olshansky er en av de beste representantene for den nye generasjonen av russiske jazzmusikere fra Severomorsk i Murmansk-regionen. Som profesjonell musiker (kontrabass, bassgitar) og komponist med lang erfaring med å opptre i flere ensembler, har Nikolai delt scene med mange kjente musikere rundt om i verden som eksperimenterer med ulike musikkstiler.

Tomas Järmyr er en trommeslager og var medlem av rockbandet Motorpsycho 2017-2023. 

Regissør

Oleksandr Dovzjenko (1894-1956) var en ukrainsk filmregissør og forfatter. Han var en av de viktigste filmskaperne fra Sovjetunionen sammen med Sergej Eisenstein og Dziga Vertov. Han bidro til utviklingen av den sovjetiske montasjefilmen.

Filmografi

1951 Prosjtsjaj, Amerika!
1932 Ivan
1930 Jorden
1928 Den forheksede skog

Min Festival

Bokmerke

Legg til favoritter

Visninger

Fredag 20. januar

Kl 21:00
Verdensteatret

Info

Min festival

Logg inn eller registrer ny bruker for å lagre dine favoritter.

Min festival